Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
25.03.2020  

Vlada Republike Slovenije uvedla ukrepe na meji z Avstrijo

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Republike Avstrije zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni, ki velja od 25. marca 2020.

Na cestnih povezavah na mejnem območju z Republiko Avstrijo je določenih 13 kontrolnih točk, in sicer:

 1. Gornja Radgona – Bad Radkersburg (non stop),
 2. Kuzma – Bonisdorf (non stop), 
 3. Holmec – Grablach (od 5. do 21. ure),
 4. Karavanke – Karawankentunnel (non stop), 
 5. Jurij – Langegg (od 6. do 21. ure),
 6. Vič – Lavamund (od 5. do 23. ure),
 7. Ljubelj – Loibltunnel (non stop), 
 8. Trate – Mureck (non stop), 
 9. Radlje – Radlpass (non stop), 
 10. Gederovci – Sicheldorf (non stop),  
 11. Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn) - (non stop), 
 12. Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse) – (6. in 21. ure),
 13. Korensko sedlo – Wurzenpass (od 5. in 23. ure).

Na teh kontrolnih točkah se vstop v Republiko Slovenijo dovoli tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19). Če tujec dokazila iz prejšnjega odstavka ne predloži, se mu vstop v Republiko Slovenijo kljub temu dovoli, če:

 • je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 °C in
 • ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Vstop v Republiko Slovenijo se dovoli državljanu Republike Slovenije in osebi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Če ima višjo temperaturo od 37,5 °C ali kaže jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje) se ga seznani z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ta odlok se ne uporablja za državljane Republike Slovenije in državljane Republike Avstrije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit, izvajan v obliki organiziranih humanitarnih konvojev. Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav, ne bodo mogle zapustiti ozemlja Republike Slovenije, se ne dovoli.