Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
13.12.2017  

Predbožični sprejem za predstavnike gospodarstva

Generalni konzulat v Celovcu je v svojih galerijskih in rezidenčnih prostorih v sodelovanju s Slovensko gospodarsko zvezo (SGZ) v Celovcu 12. decembra pripravil zdaj že tradicionalni predbožični sprejem za predstavnike gospodarstva z obeh strani meje, ki se ga je udeležilo  okoli sto gostov na čelu z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem in koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem. Vabilu so se odzvali tudi številni drugi vidni predstavniki javnega in gospodarskega življenja dežele Koroške, slovenske narodne skupnosti, vrsta slovenskih podjetnikov, ki delujejo na Koroškem, predstavniki nekaterih območnih obrtno-podjetniških zbornic iz Slovenije ter medijev. Dogodka sta se udeležila tudi veleposlanica RS na Dunaju Ksenija Škrilec in vodja dunajskega predstavništva Slovenske turistične organizacije Jan Ciglenečki.

Minister Žmavc se je v svojem pozdravnem nagovoru zahvalil deželnemu glavarju Kaiserju za naklonjenost do Slovenije in Slovencev ter kot eno od pomembnejših prednostnih nalog Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v tekočem mandatu izpostavil delo z mladimi, ki jim je treba ponuditi nove načine sodelovanja z matično domovino, temelj pa je ohranjanje slovenske identitete, kulture in jezika. Deželni glavar Kaiser pa se je v svojem  nagovoru navezal na spodbudne gospodarske kazalce tako v Sloveniji kot na Koroškem, ki so razlog za optimistični pogled tudi v naslednje leto, in izrazil je zadovoljstvo, da sosedi odlično sodelujeta  tudi v okviru Skupnega odbora Slovenija-Koroška.

Goste sta uvodoma nagovorila generalni konzul Milan Predan in predsednik SGZ Benjamin Wakounig ter oba izpostavila, da se za Slovenijo izteka zelo dobro gospodarsko leto, saj država beleži eno od najvišjih gospodarskih rasti v EU in v območju evra, gospodarska menjava med Slovenijo in Koroška pa je v letu 2016  po daljšem času spet presegla pol milijarde evrov. Predan je navzoče seznanil tudi s skorajšnjo odločitvijo generalne skupščine ZN o razglasitvi  20. maja za svetovni dan čebel, kar za Slovenijo kot pobudnico te ideje pomeni  pomemben politični uspeh.

Večer sta glasbeno popestrili pevka Natalija Tumpej in pianistka Taja Božič, obe študentki na celovškem konservatoriju, za kulinarični del sprejema pa so poskrbeli gostilni Arvaj in Ančka, podjetje Conditus, Dobrote Dolenjske, slaščičarna Lucifer, vinska klet Jeruzalem Ormož ter vinarstvo in oljarstvo Monte Rosso. Udeležba na najvišji ravni je zagotovila tudi odlično medijsko pokritost dogodka, saj sta bili navzoči ekipi RTV Slovenija in ORF ter namestnik glavnega urednika Kleine Zeitung, najbolj branega časnika na Koroškem.

Foto: B.W., M.P.