Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
17.11.2017  

Otvoritev štirinajste razstave iz niza Okno k sosedu

V galeriji generalnega konzulata v Celovcu je bila 16. novembra odprta nova razstava v okviru predstavitev slovenskih likovnih umetnikov, ki že peto leto potekajo pod  skupnim nazivom Okno k sosedu, tokrat  z razstavo del akademskega slikarja Bonija Čeha in akademskega kiparja Boštjana Kavčiča. Dogodka se je v navzočnosti obeh umetnikov udeležilo okoli 80 gostov, med katerimi je bila tudi tokrat vrsta vidnih predstavnikov javnega življenja dežele Koroške, slovenske narodne skupnosti in medijev.


Generalni konzul Milan Predan se je v pozdravnem nagovoru med drugim zahvalil galeriji koroškega združenja umetnikov BV in Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ki sta zaslužna za pravo slovensko umetniško jesen v Celovcu, saj se je v omenjeni galeriji kot plod sodelovanja koroškega in slovenskega združenja v minulih treh mesecih na treh razstavah predstavilo skupno šest slovenskih slikarjev in kiparjev, pika na i pa je razstava v galeriji generalnega konzulata. Zahvalil se je ministrstvu za kulturo RS za sofinanciranje tudi tokratne razstave in izpostavil  pomen projekta, ki povezuje kulturo, turistično promocijo in družabnost ter na ta način krepi dobro sosedstvo med Slovenijo in Koroško.


Navzoča umetnika Bonija Čeha in Boštjana Kavčiča  je v imenu ZDSLU predstavila kustosinja razstave Olga Čeh Butinar, družabni del dogodka pa je generalni konzulat tokrat pripravil v sodelovanju s turistično informacijskim centrom iz Slovenskih Konjic. S kulinariko in slovenskimi pijačami so goste razvajali ekološki kmetiji Urška iz Zreč in Meglič iz Vitanja, domačija Forbar iz Oplotnice, Žička kartuzija, Klimatsko-turistični center Rogla, Vinska klet Zlati grič iz Slovenskih Konjic in Meum Winery iz Loč pri Slovenskih Konjicah, za animacijo pa so poskrbeli predstavniki Kulturno-gospodarskega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) iz Vitanja ter Mojca Potnik Šonc s polstenimi izdelki.