Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
10.02.2014  

"Mladi v skupnem kulturnem prostoru" - osrednja počastitev slovenskega kulturnega praznika na avstrijskem Koroškem

V so-organizaciji obeh osrednjih kulturnih organizacij koroških Slovencev: Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze ter Društva slovenskih pisateljev v Avstriji in Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu je 6. februarja 2014 v Mozartovi dvorani celovškega Doma glasbe potekala osrednja slovesnost v počastitev slovenskega kulturnega praznika pod geslom "Mladi v skupnem kulturnem prostoru".

Izvedba tokratne počastitve je bila v rokah mladih. Povezovala sta jo mlada koroška Slovenca Tereza Maletz in Jakob Stadler. Na odru se je zvrstilo pet pevskih zborov iz avstrijske Koroške in Slovenije: Zbor Višje šole za gospodarske poklice iz Šentpetera, Mešani mladinski zbor Zvezne gimnazije in zvezne realne gimnazije za Slovence v Celovcu, Dekliški pevski zbor Gimnazije Želimlje, Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana in Mladinski zbor Škofijske gimnazije Vipava ter Orkester Glasbene šole na Koroškem "Glasbena promlad".

Slavnostni govor je prispevala novinarka znanstvene redakcije ORF z Dunaja mag. Tanja Malle, ki se je kritično osredotočila na problematiko neprisotnosti mladih v manjšinskih strukturah in celo odseljevanja mladih koroških Slovencev iz Koroške. Vzroki so različni. Mag. Tanja Malle je izpostavila t.i. "koroško stvarnost", ki mladih ne privlači, ampak prej odbija. Mladi so s strani določenih "elitarnih" manjšinskih predstavnikov prepogosto prezrti in gledano z distance tudi vse manj vidni. Pomanjkanje razprave o prioritetah, željah in ciljih mladih po besedah mag. Tanje Malle vodi k dodatni slabitvi struktur slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Uradnemu delu počastitve je tudi v smislu iskanja odgovora na pogled mladih na skupni kulturni prostor sledilo druženje nastopajočih v Tišlerjevi dvorani Mohorjeve družbe.  

Foto: Vincenc Gotthard