Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
14.10.2013  

1. Jazz festival Alpe-Jadran

Dvojezični celovški lokal "raj" je v petek, 11. oktobra 2013, gostil uvodni večer prvega "Jazz festivala Alpe-Jadran". "raj", ki se je v zadnjih letih uveljavil kot tolerantno družabno središče slovensko in nemško govorečih, prostor glasbe, umetnosti in kritičnih razprav o družbenem dogajanju, je nudil pristno kuliso za izvedbo pestrega kulturnega programa.

Festival pod organizacijsko taktirko vsestranskega glasbenika, komponista in producenta Tonča Feiniga iz Sveč/Suetschach je dosegel zastavljena pričakovanja in zadostil še tako zahtevno glasbeno publiko. Festival je pokazal na neverjetni ustvarjalni potencial glasbene scene alpsko-jadranske regije s poudarkom na improvizaciji kot eni glavnih prvin v jazz glasbi.

Odprtju fotografske razstave na jazzovsko tematiko, na kateri so se predstavili Jože Požrl iz Divače, Urška Lukovnjak iz Maribora, in Mark Duran iz Celovca, je sledil niz izvrstnih koncertov Nine Strnad & Banda in Roberta Jukiča & Krampa. Preostanek večera je več kot 150 gostov uživalo ob ritmičnih jazzovskih zvokih DJ Ubu-ja.

Večer je imel še posebno slovensko noto, saj je obiskovalce, poleg glasbenih ustvarjalcev in umetniških fotografov iz Slovenije, s kulinarično ponudbo – kraškim pršutom in nanoškim sirom – na slovenski Kras vabil gospod Simo Komel iz Kraljestva pršuta Kobjeglava.

V uvodnem nagovoru je generalna konzulka Dragica Urtelj organizatorjem in ustvarjalcem zaželela, da bi glasbeni festival, ki na svoj način povezuje kulturne ustvarjalce regije in krepi čezmejno sodelovanje, naslednje leto doživel ponovitev in prerastel v tradicionalnega.

Festival je neposredno prenašal svobodni dvojezični Radio Agora.