Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
26.09.2013  

Odprtje tretje v nizu umetniških razstav "Okno umetnosti k sosedu" in drugačna doživetja Dolenjske

Slovenska hiša v Celovcu – stavba Generalnega konzulata Republike Slovenije je 24. septembra ponovno na široko odprla svoja vrata. Večer je bil v znamenju odprtja tretje v nizu umetniških razstav "Okno umetnosti k sosedu" v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov, predstavitvi turistične ponudbe "Dolenjska – drugačna doživetja" in krepitvi sodelovanja Slovenija – avstrijska Koroška na področju mobilnosti mladih.

Razstavljata akademska slikarka mag. Vesna Čadež s pejsaži v steklenih škatlah, v katere je za vedno ujela svoje male likovne svetove, kot da bi se bala, da bodo ti z navadnih platen pobegnili, in akademski slikar mag. Bojan Bensa, ki v svoje slike umešča neobičajna razmerja med človekom in živaljo, jih slikarsko preučuje, razvija in zelo intuitivno razširja v celovitejši in konotativno bogatejši pripovedni sistem.

Turistično – kulinarični okvir večera "Dolenjska – drugačna doživetja / Dolenjska – Erlebnisse einer anderen Art" je v sodelovanju z direktorjem SPIRIT Slovenija, Dunaj, Janom Ciglenečkim pripravil Razvojni center Novo mesto in vodilno turistično podjetje v regiji Terme Krka.

Dolenjska - pokrajina travnikov in gozdov, brhkih zelenih rek, zibke slikovitih krajev in iskrenih, gostoljubnih ljudi, se je predstavila s svojo kulinariko in dobrimi vini, s čimer je pokazala, da so vrata Dolenjske široko odprta za ljudi vsakršnih želja, potreb in okusov - za odmik od tegob vsakdana, za enkratna, čista, svojstvena in nepozabna drugačna doživetja.

Tretji poudarek večera je bil namenjen mobilnosti mladih - predsednika Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič in Österreichischer Jugendherbergsverband, Landesgruppe Kärnten (Avstrijske zveze mladinskih prenočišč, Koroška) Michael Raunig sta v generalnem konzulatu podpisala pismom o nameri, s katerim se zavezujeta, da bosta pristopila k skupnemu čezmejnemu projektu na področju mobilnosti mladih in k skupni promociji koroških mladinskih prenočišč z obeh strani državne meje. S tem je bil postavljen nov kamenček v mozaiku še tesnejšega sodelovanja v alpsko - jadranskem prostoru.

Generalna konzulka Dragica Urtelj je med povabljenimi gosti iz tako rekoč vseh plasti javnega življenja avstrijske Koroške – od politike, cerkve, uprave, slovenske narodne skupnosti, kulture, gospodarstva in medijev, ob prisotnosti novoimenovanega veleposlanika Republike Slovenije na Dunaju dr. Andreja Rahtena, pozdravila tudi deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja.

Umetniška razstava mag. Čadež in mag. Bense bo v galeriji generalnega konzulata odprta do 2. decembra 2013: ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9. in 12. uro. Ogledi razstave so možni tudi ob predhodni telefonski najavi obiska.

Naslednja v nizu razstav "Okno umetnosti k sosedu" akademskih slikarjev Rudija Skočirja in Andreja Pavliča bo že v decembru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več fotografij: blitzlicht.at