Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
22.06.2016  

Slavnostni sprejem ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve

Generalni konzulat v Celovcu je 21. junija na vrtu konzulata pripravil sprejem  ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve, ki se ga je udeležilo blizu 400 gostov na čelu z deželnim glavarjem  dr. Petrom Kaiserjem.  Vabilu so se odzvali tudi številni drugi politični predstavniki dežele, številni koroški Slovenci, predstavniki diplomatskega in konzularnega zbora,  medijev in  gostje iz Slovenije.  

Generalni konzul Milan Predan je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da  ima Avstrija v Sloveniji zanesljivega partnerja, dežela Koroška pa soseda, ki si želi sožitja in čim več dobrih skupnih projektov, kakršni bodo tudi na mizi bližnjega zasedanja Skupnega odbora Slovenija-Koroška. Takšno konkretno sodelovanje je najboljši način za rušenje še zadnjih predsodkov, ki so predolgo obremenjevali odnose med obema narodnima skupnostima  in bili ovira za dobro sosedstvo. Deželni glavar Kaiser – govoril je tudi v slovenščini - je izpostavil povezanost obeh držav s skupno zgodovino in spomnil, da so se narodi v tem prostoru nekoč borili drug proti drugemu, zdaj pa tesno sodelujejo. Dogovor o dvojezičnih tablah je prinesel novo kakovost v naših sosedskih odnosih, najboljši primer za to pa je prav omenjeni Skupni odbor.

Ob robu sprejema sta v galeriji generalnega konzulata bili odprti razstavi fotografij novinarjev in fotoreporterjev dnevnika Večer iz časa desetdnevne vojne v juniju in juliju 1991 ter dokumentov iz arhivov slovenskega zunanjega ministrstva iz časa slovenskega osamosvajanja, ki bosta na ogled do jeseni. Sprejem so poleg prijetnega vremena še dodatno olepšali pihalni kvartet Brass Nette Trompete  ter priznani glasbeni skupini Modrijani in Kvintet slovenskih deklet. Sponzorsko so sprejem podprli Novomatic, Kelag, Activ, Urbas, Kovintrade, Slovenska turistična organizacija, Slovenska gospodarska zveza, Kaval Catering, Jeruzalem Ormož in sežanski Vinakras  in Šotori Petre.