Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
09.05.2018  

SPOROČILO ZA JAVNOST - Svetovni dan čebel

Decembra lani je bila v Generalni skupščini OZN na pobudo Slovenije sprejeta resolucija, s katero je bil 20. maj, rojstni datum enega od začetnikov sodobnega čebelarstva Antona Janše, ki je deloval tudi na dvoru cesarice Marije Terezije, razglašen za Svetovni dan čebel. Pobudo je v septembru leta 2014 sprožila Čebelarska zveza Slovenije z namenom, da opozori na pomen čebel za človeka in na njihovo ogroženost, saj se čebelja populacija predvsem zaradi človekovih posegov v naravo po vsem svetu krči. Na glasovanju v Generalni skupščini je iniciativo podprlo 115 držav članic, med katerimi so bile vse članice EU, ZDA, Brazilija, Kitajska in Rusija, od vsega začetka pa je med njenimi pomembnimi podporniki bila tudi Avstrija.  


Letos bomo torej svetovni dan čebel praznovali prvič. Še posebej slovesno bo v Sloveniji, kjer bo med 18. in 20. majem potekala cela vrsta prireditev, katerih vrhunec bo mednarodna ministrska konferenca o čebelah in opraševalcih 19. maja v kongresnem centru Brdo pri Kranju z visokimi gosti iz 40 držav. Banka Slovenije je ob tej priložnosti izdala tudi poseben spominski kovanec za dva evra, ki bo v rednem denarnem obtoku po celotnem evrskem območju.

Obeleževanju prvega svetovnega dneva čebel se bo pridružil tudi generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu. V sodelovanju z Višjo šolo za gospodarske poklice pripravljamo prireditev, ki bo v četrtek, 17. maja 2018 ob 18. uri  v prostorih Višje šole za gospodarske poklice, Št. Peter/St.Peter 25, Šentjakob v Rožu/Sankt Jakob in Rosental. Na prireditvi, na kateri bo tekla beseda tudi o tem, zakaj so čebele in čebelarstvo pomembni za naše vsakdanje življenje, bosta sodelovali Čebelarstvo Jere iz Dobrunj v Sloveniji ter čebelarstvo Cuderman iz Železne Kaple. V družabnem delu prireditve bo mogoče njune izdelke – medeno vino, medeno penino, med – tudi degustrirati skupaj z medenim pecivom, ki jih bo pripravila šola kot gostitelj prireditve.

Prireditev bo potekala dvojezično in je odprta za javnost.