Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
15.03.2018  

Otvoritev petnajste razstave iz niza Okno k sosedu

V galeriji generalnega konzulata v Celovcu so 14. marca odprli novo umetniško razstavo v okviru predstavitev slovenskih likovnih umetnikov, ki že šesto leto potekajo pod skupnim nazivom Okno k sosedu, tokrat del akademskega slikarja  Bogdana Čobala in akademske kiparke Matejke Belle. Prvi razstavlja svoja značilna barvita abstraktna platna, druga razgibane skulpture iz kraškega kamna, skupno pa sta že trideseta umetnika, ki ju je generalni konzulat na dosedanjih petnajstih razstavah predstavil koroškemu občinstvu. Kuratorka vseh teh razstav Olga Butinar Čeh iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je v predstavitvi obeh umetnikov  izpostavila zasluge projekta Okno k sosedu za splošni razmah sodelovanja med  slovenskimi in koroškimi umetniškimi galerijami ter za izmenjave številnih razstav, ki so na Koroškem v zadnjih nekaj letih postavila na ogled dela čez petdesetih slovenskih likovnih ustvarjalcev.

Sinočnjega dogodka se je udeležilo čez 80 gostov, med katerimi je bila tudi tokrat vrsta vidnih predstavnikov javnega življenja dežele Koroške na čelu z deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in podpredsednikom deželnega zbora Rudolfom Schobrom, vabilu pa se je odzval tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Odlična je bila tudi zastopanost medijev, saj sta bili navzoči televizijski ekipi RTV Slovenija in slovenskega programa ORF, časnika Kleine Zeitung ter manjšinskih medijev (radia Agora, tednika Novice).

Generalni konzul Milan Predan je v svojem pozdravnem nagovoru na kratko povzel bilanco dosedanjih petnajstih razstav, navzočemu deželnemu glavarju Kaiserju pa je še enkrat čestital za veliko zmago na nedavnih deželnih volitvah in mu zaželel uspešen nov petletni mandat. Za pogostitev v družabnem delu dogodka so tokrat s prekmurskimi dobrotami in vini poskrbeli družba Sava Turizem, Terme 3000, hotel Livada v Moravskih Toplicah in vinska klet Steyer. Gostje so se ob odlični kulinariki in v sproščenem vzdušju v rezidenčnih prostorih generalnega konzulata zadržali še pozno v večer.

Uvod v večerni dogodek je bila dopoldanska tiskovna konferenca v prostorih generalnega konzulata, namenjena predstavitvi knjige Tradicionalna prekmurska kuharica avtorja Mateja Fišerja. Skupnemu vabilu generalnega konzulata, dunajskega predstavništva Slovenske turistične organizacije in družbe Sava Turizem, ki je finančno podprla izdajo knjige, ta je izšla je v slovenščini, nemščini in angleščini, so se odzvale vse osrednje medijske hiše na Koroškem, tudi tej predstavitvi pa je sledila pokušina nekaterih prekmurskih dobrot na osnovi receptov iz knjige.

Predstavniki družbe Sava Turizem so bili zelo zadovoljni tako z odzivom medijev kot gostov na večerni prireditvi, od uspešne promocije pa si v svojih hotelih obetajo še več obiska iz Avstrije.