Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
21.06.2017  

Sprejem ob dnevu državnosti ter otvoritev nove razstave iz niza Okno k sosedu

Na vrtu generalnega konzulata smo 20. junija pripravili sprejem  ob dnevu državnosti, ki se ga je udeležilo blizu 300 gostov. Med njimi so bili številni predstavniki javnega življenja Koroške na čelu z namestnico deželnega glavarja dr. Beate Prettner in podpredsednikom deželnega zbora Rudolfom Schobrom,  številni koroški Slovenci,  predstavniki konzularnega zbora, verskih skupnosti, medijev in gostje iz Slovenije. Sprejem je bil združen z otvoritvijo nove razstave iz niza Okno k sosedu v galeriji generalnega konzulata, tokrat del lanskih dobitnikov nagrad Prešernovega sklada kiparke Mojce Smerdu in slikarja Aleksija Kobala.       
Generalni konzul Milan Predan je v kratkem nagovoru med drugim izpostavil gospodarsko okrevanje Slovenije in izrazil upanje, da bodo ljudje ta vzgon čim prej čutili tudi v vsakdanjem življenju. Glede odnosov med Slovenijo in Koroško pa je poudaril, da dobro sosedstvo pomeni odprta vprašanja, ki med sosedi vedno so in bodo, reševati z empatijo, zaupanjem in vzajemnim spoštovanjem, bolečo čustveno dediščino, ki jo je zgodovina pustila v tem prostoru, pa je mogoče najbolje prevladati s spoznanjem o ogromnih možnostih za  oblikovanje skupne prihodnosti.  
O razstavi, ki jo je generalni konzulat tudi tokrat pripravil v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), je v navzočnosti obeh umetnikov spregovorila Olga Butinar Čeh iz ZDSLU, glasbeno pa je večer  popestril  slovenski kvartet klarinetov Claritet, ki je pomagal ustvariti prijetno in sproščeno razpoloženje. Gostje so se ob vinu iz kleti Jeruzalem Ormož in Goriška Brda, laškem pivu ter ob dobrotah, ki jih je pripravil Kaval Catering, zadržali čez polnoč. Sponzorsko so sprejem podprli  še Novomatic, Kelag, Activ, Urbas, Kovintrade, Posojilnica Bank, Slovenska turistična organizacija, Slovenska gospodarska zveza, Zadruga Pliberk  in Šotori Petre.