Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
16.10.2014  

Info-točke (Ne)znano zamejstvo v obmejnih poslovalnicah Kompas MTS

V sredo, 15.10.2014, so v Kompasovi poslovalnici na Ljubelju umestili prvo od 23-ih info-točk (Ne)znano zamejstvo. Skromnega, a na moč povednega dogodka so se udeležili tudi  "oče" projekta (Ne)znano zamejstvo, g. Slavko Mežek, predstavnica Kompas MTS, ga. Helena Šparovec in g. Dejan Podgoršek, svetovalec za zamejstvo pri Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Sporočilo pobude

O življenju, delu in mnogostranskih kulturnih, gospodarskih, turističnih in drugih potencialih naših rojakov onkraj nekdanjih meja Slovenci torej premalo vemo, saj nam doslej trajno dosegljivega in uporabnega sistema informiranja še ni uspelo vzpostaviti.

Projekt (Ne)znano zamejstvo bo v sodelovanju z verigo obmejnih poslovalnic KOMPAS MTS d.d. do konca 2014 ob pomoči Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu zato vzpostavil 23 (obmejnih) informacijskih točk, namenjenih informiranju, druženju in povezovanju Slovencev z obeh strani nekdanjih meja. Pa ne le to: informacijskem točke bodo koristno povezovalno izhodišče tudi za prebivalce - turiste iz sosednjih držav in svetovne popotnike.

Izkoristili bomo ustrezno geografsko lego poslovalnic Kompas Shop d.o.o., nekdanjih brezcarinskih prodajaln, ki imajo svoja vrata odprta vse dni v letu - tudi ob nedeljah in praznikih. Slovencem od tu in tam, pa tudi ostalim prebivalcem sosednjih držav ter tujim turistom bomo enostavno in učinkovito omogočiti lažje spoznavanje "Slovenije brez meja" ter jim omogočiti gostoljuben prostor za vsakodnevno druženje in jezikovno interakcijo.

ČEZMEJNI PROJEKT (NE)ZNANO ZAMEJSTVO

Pobudo za čezmejni projekt (NE)ZNANO ZAMEJSTVO je že leta 1996 dal gorenjski kulturnik Slavko Mežek, leta 1997 pa je bil tudi formalno ustanovljen ob pomoči Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Turistične zveze Slovenije (Gosttur Maribor, 1997). Odgovornost in skrb za razvoj ter preživetje projekta je kmalu v celoti prevzela čezmejna ustanova / fundacija Poti kulturne dediščine - PKD Slovenija in v tem poslanstvu vztraja še danes.

V osnovnih in srednjih šolah, pa tudi pri številnih odraslihciljnih skupinah (npr. pedagoški kolektivi, ljudske univerze, svetovalne službe, občine, … tujci). so priljubljene in cenjene izleti / ekskurzije (Ne)znano zamejstvo med Trstom, Gorico, Celovcem in Monoštrom. Doslej so jih izpeljali že blizu 650. Oblikovanih in preizkušenih  je 20 različnih tematskih poti. Popotovanja po Tržaškem, Goriškem, Benečiji, Reziji, Kanalski in Ziljski dolini, Rožu, Celovcu z okolico, Podjuni, po slovenski okolici avstrijske Radgone, v Porabju in tudi na Hrvaškem odkrivajo tako slovensko kot multikulturno bogastvo križišča evropskih kultur in jezikov, na katerem živimo. Pri izvajanju programov sodeluje.okoli 250 (večinoma) prostovoljnih sodelavcev, društev, kulturnih in gospodarskih organizacij…

Udeleženci v neposrednem stiku z domačini doživljajo bogato kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino ter spoznavajo aktualni družbeni, kulturni in gospodarski utrip med Slovenci v čezmejnih pokrajinah.

Projekt (Ne)znano zamejstvo bogati skupni slovenski prostor tudi z razstavami, dogodki, sejemskimi predstavitvami, medijskimi zapisi, radijskimi in TV oddajami, s predavanji, strokovnimi usposabljanji, koristnimi informacijami, čezmejnimi projekti….). Sodeluje na raznih tematskih posvetih, sejah komisije DZ, srečanjih Slovencev z vsega sveta v DZ, strokovnih srečanjih narodopisnih institutov doma in v tujini, na kulturnih, izobraževalnih in turističnih srečanjih ter sejmih ipd.. Uspešno spodbuja nujnost rednega poročanja o zamejstvu v osrednjih in lokalnih medijh.