Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
15.09.2014  

Šesto "Okno umetnosti k sosedu" in "Dobrote izpod Pece"

Šesta umetniška razstava iz niza "Okno umetnosti k sosedu" v slovenski hiši v Celovcu, umetniška razstava akademske slikarke Tanje Špenko in akademske kiparke Saše Bezjak, je ponovno nudila niz presežkov.

Koncept povezovanja visoke umetnosti s kreativnimi industrijami – iskanje sinergij med visoko kulturo in turistično-kulinarično promocijo posameznih slovenskih regij – je v Celovcu naletel na lep odmev strokovne javnosti in ponovno privabil obiskovalce iz širšega družbeno-političnega življenja avstrijske Koroške.

Generalna konzulka Dragica Urtelj je tako pozdravila deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja, tokrat tudi v funkciji predsednika avstrijske mreže mladinskih prenočišč (ÖJHV), predsednika deželnega zbora inž. Reinharta Rohra, novega direktorja koroške Karitas, škofovega vikarja, monsinjorja dr. Jožeta Marketza, rektorico Pedagoške visoke šole dr. Marlies Krainz-Dürr, generalnega sekretarja Zveze Alpe-Adria mag. Thomasa Pseinerja, deželnega konservatorja za Koroško gospoda mag. Gorazda Živkoviča, izpostavljene predstavnike organizacij slovenske manjšine, predstavnike koroške policije, gospodarstva in obrti ter seveda koroških umetniških združenj in galerij. Dogodka so se udeležili župan St. Andräja v Labotski dolini, županja in župan Črne ter Mežice in podžupanja Celovca: Peter Stauber, mag. Romana Lesjak, Dušan Krebel in dr. Maria Luise Mathiaschitz.

Tudi tokrat ni izostala močna čezmejna komponenta. Ob odprtju šeste v nizu razstav "Okno umetnosti k sosedu", ki smo jo v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov – kustusinjo gospo Olga Butinar Čeh in predsednikom zveze gospodom Alešom Sedmakom –zasnovali kot kamen v mozaiku obujanja že obstoječih, a žal pred časom zamrlih, in na novo nastajajočih vezi na področju umetnosti med Slovenijo in avstrijsko Koroško ter širše v našem Alpsko-jadranskem prostoru, sta bila v ospredju še projekta s področja mobilnosti mladih in aktivnega turizma.

Najprej smo se ozrli leto nazaj, ko sta predsednika slovenske in koroške mreže mladinskih prenočišč Igor Jurišič in Michael Raunig 24. septembra 2013 v slovenski hiši v Celovcu podpisala pismo o nameri, s katerim sta se obe združenji zavezali, da bosta pristopili k čezmejnemu projektu na področju mobilnosti mladih in skupni promociji mladinskih prenočišč z obeh strani meje. Prvi rezultati so že tu: julija letos je bil v Youth Hostlu Punkl v Ravnah na Koroškem predstavljen skupni promocijski letak z naslovom "SAY HI TO CARINTHIA". Ta predstavlja sedem mladinskih prenočišč: štiri z avstrijske in tri s slovenske strani meje. Tokrat smo ga, ob prisotnosti slovenskega in avstrijskega predsednika mreže mladinskih prenočišč Igorja Jurišiča in dr. Petra Kaiserja, predstavili še v Celovcu.

Mobilnost mladih kar kliče po aktivnem preživljanju prostega časa in aktivnem turizmu. Prav zato smo kot primer dobre prakse v ospredje postavili uspešni čezmejni projekt Geopark Karavanke/Karawanken. Kulinarično so: Gostinstvo Korošc iz Mežice, Gostinstvo Lečnik iz Raven na Koroškem, Turistična kmetija Kajžar iz Mežice in Kmetija Gradišnik iz Jamnice nad Prevaljami predstavili "Dobrote izpod Pece" in preko njih "Koroško zakladnico presenečenj". Ponudnike dobrot, ki jih najbolje opišejo besede: NARAVNO, DOMAČE, TRADICIONALNO in DRUGAČNO, sta zbrala in zaokrožila turistično-kulinarični okvir večera gospa mag. Suzana Fajmut Štrucl, direktorica družbe Podzemlje Pece, in gospod Primož Vodovnik, predstavnik Regionalne razvojne agencije za Koroško.

Umetniška razstava, ki je tudi prodajna, bo odprta do 2. decembra 2014. Obisk razstave: ponedeljek, sreda, petek med 9. in 12. uro oz. po predhodnem telefonskem dogovoru.