Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
16.06.2014  

Okrogla miza "Slovenija – 10 let članstva v Evropski uniji" v Celovcu

12. junija 2014 je Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu odprl drugi krog sodelovanja s koroškimi založbami, ki v ospredje postavljajo slovensko besedo, slovenske avtorje in slovenstvo v širšem pomenu besede. V prvem krogu sta prireditvi v sodelovanju z Mohorjevo založbo v Celovcu sledili Založba Wieser in Založba Drava; prireditev v sodelovanju z najmlajšo – Založbo Fran – bo predvidoma oktobra letos.

V sodelovanju z Mohorjevo založbo v Celovcu je generalni konzulat pripravil okroglo mizo "Slovenija – 10 let članstva v Evropski uniji", katere prikladna iztočnica je bila predstavitev knjige "Alois Mock – Politik piše zgodovino". Toliko bolj, ker je nekdanji avstrijski podkancler in zunanji minister dr. Alois Mock, ki ga je eden od sogovornikov okrogle mize v Celovcu, prvi predsednik slovenske vlade in nekdanji zunanji minister, pred katerim je tretji mandat slovenskega poslanca v Evropskem parlamentu, Lojze Peterle, v predgovoru knjige poimenoval: »domoljub in Evropejec, ki je premikal srca«, v teh dneh praznoval svojo 80-letnico.

50 gostov je z zanimanjem prisluhnilo okrogli mizi, ki jo je vodil glavni urednik slovenskega tednika na avstrijskem Koroškem Nedelja Hanzi Tomažič. Ob že omenjenem Lojzetu Peterletu sta bila gosta večera še sodnik in donedavni predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, veleposlanik prof. dr. Ernest Petrič in koroška Slovenka, učiteljica in režiserka, diplomantka ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Milena Olip, ki je prireditvi dala "koroško dimenzijo" in to z zornega kota mlajše generacije. Sodelovanje je dva dni pred dogodkom zaradi drugih obveznosti odpovedal novoizvoljeni slovenski poslanec v Evropskem parlamentu dr. Igor Šoltes, ki naj bi prispeval pogled v prihodnost Evropske unije in videnje svoje vloge kot novoizvoljenega poslanca v Evropskem parlamentu ter znotraj politične skupine Zelenih, ki ima na avstrijskem Koroškem zelo močno slovensko noto.

Večer je bil izjemno informativen in prežet z osebnimi spomini na srečanja, prejeta sporočila pomembnih sogovornikov tistega časa ter nadgrajen z analizami dogajanj. Seveda niso izostali niti kritični pogledi na slovensko spoprijemanje s krizo in širše.

Okrogli mizi je sledila pogostitev, ki jo je pripravila kmetija Adlassnig iz Vésave pri Kotmari vasi in pogovori zainteresiranega občinstva z udeleženci okrogle mize ter obujanje spominov na čas slovenskega približevanja članstvu, v katerem je sodelovala tudi slovenska manjšina.