Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
06.06.2014  

Slovenska prestolnica Ljubljana v središču poletnih doživetji

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu je bil 6. junija ponovno prizorišče odmevne, zelo dobro obiskane in sedaj že tradicionalne tiskovne konference o poletnem dogajanju v slovenski prestolnici Ljubljana. Ljubljana je, tudi zaradi bližine avstrijske Koroške, zelo priljubljeno zbirališče ljubiteljev visoke umetnosti, kot jo npr. ponuja že 62. Ljubljana festival.

Letošnje poletno dogajanje v Ljubljani nudi še veliko več, saj obeležujemo 2000-letnico Emone, rimskega mesta, ki je za časa rimskega imperija stalo na ozemlju današnje Ljubljane. Praznovanje jubileja Emone bo zaznamoval živahen program dogodkov in doživetij, ki bodo obujala vzdušje rimskih časov. Delček tega vzdušja smo pričarali tudi v Celovcu, z udeležbo rimskega legionarja in vestalke, ki sta gostom postregla z dobrotami iz rimskih časov in s pokušnjo rimskega vina mulsum.

Tiskovno konferenco je vodil vodja predstavništva SPIRIT Slovenija v Avstriji Jan Ciglenečki, njegova sogovornika pa sta bila direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana in predsednik Evropskega združenja festivalov Darko Berlek in direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Na Kongresnem trgu se bo 7. junija odvijala prireditev Rimski tabor v Emoni, ki bo predstavljala uvod v osrednjo prireditev ob praznovanju obletnice Emone, Ave, Emona!, ki bo na Kongresnem trgu potekala od 22. do 24. avgusta. Na obeh prireditvah bo na Kongresnem trgu postavljen rimski tabor, kjer bodo vojaki izvajali vojaške manevre, svoje izdelke bodo prodajali obrtniki, vestalke bodo plesale za naklonjenost bogov, na voljo pa bo tudi rimska tržnica z jedmi pripravljenih po starih receptih. V okviru projekta Emona 2000 ponujamo tudi posebna vodenja po rimski Emoni, na katerih se udeleženci oblečejo v rimska oblačila in v spremstvu vodnika in rimskega legionarja podajo na ogled  ostankov iz časa Emone po ljubljanskih ulicah, trgih, hišah in arheoloških parkih.

Šest koncertov na dveh trgih

Ljubljana Festival v svoji 62. izvedbi postavlja kar pet dogodkov na enega najlepših trgov v mestu, na Kongresnega. Za uvod v dolgo vroče festivalsko poletje je na prizorišče, obdano s čudovito kuliso zgodovinskih stavb in parka ter z neverjetnim pogledom na Grad, umestil Poletno noč. Projekt, posvečen zimzelenih melodijam slovenske popevke, nastaja v koprodukciji z RTV Slovenija, tokrat pa je posvečen najlepšim pesmim o Ljubljani. Po njih nas bo 21. junija vodila Miša Molk, ki je najbolj prepoznaven obraz slovenske televizije,  pod taktirko Patrika Grebla bosta zaigrala Big Bend in Simfonični orkester RTV Slovenija, kot solisti pa bodo nastopili Tinkara Kovač, Eva Hren, Alenka Godec, Slavko Ivančić, Nuša Derenda, Eva Černe, Anžej Dežan, Nina Strnad, Severa Gjurin idr.

Pred uradnim odprtjem nas bo Ljubljana Festival popeljal zunaj Slovenije in njene prestolnice. Darilo, ki nam ga je lani poklonil tržaški župan Roberto Cosolini v obliki Rossinijeve Stabat mater, vračamo s Carmino Burano. Delo Carla Orffa bodo na impozantnem Trgu enotnosti v Trstu pod taktirko Uroša Lajovica 30. junija  izvedli  solisti Aida Čorbadžić, Marko Cvetko in Giorgio Surian ter Orkester Slovenske filharmonije, Orkester in Zbor SNG Opere in baleta Ljubljana, Slovenski komorni zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić in  Zbor Narodnega gledališča Sarajevo. Scensko kantato Carmino Burano so prvič izvedli 8. junija 1937. leta v operni hiši v Frankfurtu. Med najbolj poznane sodi njen prvi stavek O Fortuna, saj ga pogosto uporabijo v filmih in reklamnih sporočilih. Carmina Burana bo tudi odprla 62. Ljubljana Festival (1. 7.).

Na Kongresnem trgu se bodo nato zvrstili še trije izjemni koncerti. 3. julija bodo v projektu Ogenj & led nastopili priznani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, pa Vasko Atanasovski in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. 7. julija pričakujemo nepozaben koncert, posvečen spominu na deseto obletnico smrti Carlosa Kleiberja in v počastitev predsedovanja Republike Italije Svetu Evropske unije. Slavni dirigent Riccardo Muti bo v Verdijevem Rekviemu združil Mladinski orkester Luigi Cherubini, ki ga je ustanovil leta 2004, v njem pa so mladi glasbeniki iz vseh italijanskih regij, Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, Zbor Akademije za glasbo, Ljubljana, Zbor Furlanije - Julijske krajine in Zbor Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta. Pridružili se jim bodo glasbeniki iz Berlinske filharmonije, Čikaškega simfoničnega orkestra, Orkestra Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta, Filharmoničnega orkestra iz Sankt Peterburga, Francoskega nacionalnega orkestra, Simfoničnega orkestra Gledališča Théâtre Royal de la Monnaie, Filharmoničnega orkestra iz Londona in Dunajske filharmonije.

Širjenje festivalskega duha zunaj obzidja Križank bo na Kongresnem trgu zaključila slovita mezzosopranistka Elīna Garanča, dobitnica številnih nagrad in ljubljenka najbolj prestižnih odrov sveta. Še posebej je zaslovela leta 2003 z nastopom na Salzburškem festivalu.  8. julija bo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki mu bo dirigiral prav tako priznani Karel Mark Chichon, izvedla arije iz oper  Devica Orleanska, Samson in Dalila, Kraljica iz Sabe, Carmen.

Izjemno z izjemnimi v Križankah

Poletno dogajanje se s Kongresnega trga nato seli v Poletno gledališče v Križanke, kjer se bo – razen nekaj izjem – odvijal skoraj celoten 62. Ljubljana Festival.

Prva izjema je Wagnerjeva romantična opera Lohengrin v izvedbi solistov, zbora in orkestra Opere HNK v Zagrebu. V Cankarjevem domu jim bo 10. julija dirigiral Nikša Bareza. S Kitajske prihaja Simfonični orkester Qingdao, ki bo v Križankah med drugim izvedel  Regato, simfonično pesnitev Jeffa Rone, ki jo je napisal ob 29. tekmovanju olimpijske jadralne regate v Qingdau (22. 7.). V Slovenijo se vrača Zbor Mihail Ivanovič Glinka; njegovi nastopi pod dirigentskim vodstvom Vladislava Černušenka bodo v Slovenski filharmoniji, na Ptuju in v Kranjski Gori (23., 24., 26. 7.).

Gostovanje Filharmonije '900 gledališča Teatro Regio iz Torina pod dirigentskim vodstvom Andresa Mustonena med drugim prinaša prvo slovensko izvedbo skladbe Zakaj? Čemu? S čim?, za flavto, basovsko flavto, klarinet, basovski klarinet in godala Sofie Gubaiduline (24. 7.). Ruska skladateljica je to skladbo napisala po naročilu Emilia Romagna Festivala, Ravello Festivala, Ljubljana Festivala, Dubrovniških  poletnih iger, Dresdenske državne kapele, Sinfoniette Amsterdam, Mednarodnega pianističnega festivala Brescie in Bergama ter Fundacije Arena iz Verone.

Priznani violinist Stefan Milenković bo skupaj s harmonikarjem Markom Hatlakom izvedel projekt Pasión (28. 7.). Kar trije koncerti bodo posvečeni trem izjemnim skladateljem oziroma glasbenikom: 80-letnici Lojzeta Lebiča (23. 8.), 30-letnici delovanja Zorana Miteva (6. 8.) in 10. obletnici delovanja  Uroša Perića (29. 8.). Svoj tradicionalni nastop v Križankah pa bo izvedel Vlado Kreslin (26. 8.).

V Slovenski filharmoniji bomo lahko prisluhnili Moskovskim solistom (27. 8.). Kot solista bosta nastopila violist Jurij Bašmet in violinistka Lana Trotovšek.

Pianisti na Ljubljana Festivalu

Letošnja izvedba poletnega festivala prinaša štiri znana in priznana pianistična imena.

Boris Berezovski bo nastopil kar dvakrat, sam in z Orkestrom Slovenske filharmonije (14., 15. 7.). Skupaj bosta nastopila predstavnika dveh različnih generacij: avstrijski pianist Paul Badura-Skoda in mladi ruski pianist Rostislav Krimer (24. 8.).

62. Ljubljana Festival se zaključuje s koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, ki mu bo 1. septembra dirigiral eden najvidnejših svetovnih dirigentov Mariss Jansons. Kot solist bo nastopil Jean-Yves Thibaudet, ki velja za enega najbolj nadarjenih pianistov na svetu. Študij na lyonskem konservatoriju je pričel že pri petih, pri sedmih je imel svoj prvi nastop. Sodeloval je s številnimi priznanimi orkestri, kot je Orkester Gewandhaus Leipzig, ki smo ga imeli priložnost slišati na lanskoletnem Ljubljana Festivalu, in solisti, kot je Jurij Bašmet, ki ga gostimo letos. Je dobitnik številnih nagrad, za Decca Records pa je posnel več kot 40 zgoščenk. Kot zanimivost: Jean-Yves Thibaudet po navadi nastopa v oblačilih priznane angleške modne oblikovalke Vivienne Westwood.

Strast skozi gib

V Križanke se vrača kraljica flamenka María Pagés, tokrat z avtorskim projektom Avtoportret (16. 7.). Na gala baletnem večeru svetovnih zvezd (21. 7.) bomo lahko občudovali baletne pare, ki so sicer prima balerine, baletni prvaki in najboljši solisti iz Bolšoj teatra iz Moskve, gledališč Mihailovski  in Mariinski iz Sankt Peterburga, Nemške državne opere v Berlinu, Angleškega nacionalnega baleta in Nizozemskega nacionalnega baleta. Popeljali nas bodo skozi najlepše duete iz baletnih predstav Pepelka, Onjegin, Špartak, Korsar, Silfida, Šeherezada, Don Kihot idr. Umetniški vodja in režiser večera je priznani ruski koreograf Vasilij Medvedev.

V koprodukciji Opere in Baleta SNG Maribor, Dubrovniških poletnih iger in Ljubljana Festivala nastaja neobaročni balet Nevarna razmerja, pod katerega se kot koreografa podpisujeta Valentina Turcu in Leo Mujić (28. 8.). Balet sta navdihnila istoimenski roman Pierra Choderlosa de Laclosa in Kvartet Heinera Müllerja.

Med težko pričakovane dogodke Festivalovega poletja sodijo tudi muzikali. Z londonskega West Enda tokrat prihaja v Križanke Evita, za katero je besedilo napisal Tim Rice, glasbo pa Andrew Lloyd Webber. Pod režijo in koreografijo se podpisuje že stari znanec našega občinstva  Mykal Rand, producent pa je Bronowski.

Pod spremljevalne prireditve, ki bodo sledile uradnemu zaključku 62. Ljubljana Festivala, sodi tudi muzikal Cvetje v jeseni. Eno najbolj poznanih slovenskih literarnih del, ki ga je leta 1917 napisal Ivan Tavčar, bo na oder Križank postavil režiser Vojko Anzeljc. Glasbo je napisal Matjaž Vlašič, v naslovnih vlogah bodo nastopili Matjaž Robavs, Nina Pušlar, Jure Ivanušič, Alenka Kozolc, Maja Martina Merljak, Ana Grasselli.

Družbena odgovornost

Ljubljana Festival že tretje leto pripravlja brezplačne tematske  ustvarjalne delavnice za otroke. Tokrat jih v celoti namenja otrokom z manj priložnostmi. Projekt pripravlja v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki skrbi, da je poletje lahko brezskrbno tudi za tiste otroke, katerih starši jim ne morejo zagotoviti posebnih počitnic.

Vrhunska umetnost že od 5 evrov

Predprodaja z 10-odstotnim popustom na vse vstopnice letos traja kar do 20. junija. Popuste si s karticami zvestobe naših sponzorjev, z vstopnicami za Mestni muzej, Narodno galerijo, Postojnsko jamo idr. lahko zagotovite tudi po 20. 6. Dodatne ugodnosti prinaša članstvo v Klubu Festivala Ljubljana.

Festival Ljubljana pa uvaja še eno novost. Za koncerte, ki bodo na Kongresnem trgu, bo na dan dogodka možen nakup vstopnic za stojišča po ceni 5 oziroma 9 evrov. Za otroke do 14. leta starosti bodo stojišča brezplačna.

Vstopnice so na voljo na www.ljubljanafestival.si, www.eventim.si, Petrolovih servisih in poslovalnicah Pošte po Sloveniji. V Avstriji: Prodajna mesta v sistemu Oeticket.com, v Celovcu Libro, Durchlaßstraße 8, Südpark, Bahnstraße. Dodatne informacije: Hermina Kovačič, tel.: 00386 1 241 60 16, Hermina.Kovacic(at)ljubljanafestival.si.