Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
31.10.2013  

Pesmi in slike ∙ Jani Oswald in Janez Oswald

Počastitev dneva reformacije - obdobja, ki je prineslo slovenski knjižni jezik 

Slovenska hiša v Celovcu je bila 31. oktobra 2013 v znamenju dveh koroških Slovencev iz rodbine Oswald, očeta Janeza, arhitekta, slikarja in pedagoga, in njegovega sina Janija, pesnika in pravnika. V galeriji generalnega konzulata smo trenutni razstavi iz niza umetniških razstav "Okno umetnosti k sosedu" mag. Vesne Čadež in mag. Bojana Bense dodali umetniška dela Janeza Oswalada, arhitekta stavbe generalnega konzulata, ki ji je vdihnil sijajne idejne zamisli in rešitve. Ambient galerije je tako ustvaril čudovito kuliso za literarni večer z Janijem Oswaldom.

Jani Oswald, katerega umetniško ustvarjanje presega samo poezijo, je bral iz svojega bogatega opusa del in predstavil svojo, letos izdano, že sedmo samostojno pesniško zbirko Quaran Tanja. Občinstvo je navdušil s svojo neposrednostjo, pronicljivo, na trenutke sarkastično naracijo, ki je prestopala meje. Ne le mej jezika, v katerem na igriv način meša slovenske in nemške besede in z dodatkom angleščine in francoščine ustvarja nov ironičen "multi kulti" spev.

Odlični odziv številčne, več kot 70 glave publike, na prvovrstno zmes različnih likovnih slogov, ponderirano z literarnimi vrhunci del Janija Oswalda, so dokaz, da se zamisli snovalca stavbe generalnega konzulata Janeza Oswalda, da bi le-ta prevzel tudi vlogo nekakšnega kulturnega hrama, počasi uresničujejo. Veseli nas, da tudi strokovna javnost stavbo slovenskega generalnega konzulata multitalentiranega arhitekta Janeza Oswalda, ki je na Koroškem pustil neizbrisen pečat na številnih področjih, uvršča med njegove najpomembnejše stvaritve.

Obiskovalcem prireditve, ki smo jo organizirali skupaj z Založbo Drava pod vodstvom Petra Wieserja, smo na ogled postavili tudi založbin izbor del koroških avtorjev.