Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
14.03.2019  

Otvoritev nove razstave iz niza Okno k sosedu

V prostorih slovenskega generalnega konzulata v Celovcu smo v sredo, 13. marca, odprli novo, že 18. umetniško razstavo v okviru predstavitev slovenskih likovnih umetnikov, ki jih v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) že sedmo leto pripravljamo pod skupnim nazivom Okno k sosedu. Tokrat v galerijskih prostorih gostujeta akademska slikarka Barbara Kastelec in akademski kipar Peter Abram. Kastelčeva razstavlja svoja najnovejša dela s skupnim naslovom "Prinašalci življenja", katerih rdeča nit so barvite realistične podobe mikroskopskih povečav rastlinskih semen, medtem ko se Abram predstavlja s skulpturami iz brona, s katerimi, kot sam pravi, "skuša v vsesplošno stanje kaosa vnesti red in harmonijo".

Oba ustvarjalca sta se udeležila sinočnje otvoritve, skupaj z okoli 70 gosti, med  katerimi je bila tudi tokrat vrsta vidnih predstavnikov javnega življenja dežele Koroške, predstavnikov slovenske narodne skupnosti, Slovencev, živečih na Koroškem, prijateljev Slovenije in medijev. Dogodek sta spremljali televizijski ekipi RTV Slovenija in slovenskega programa ORF ter novinarji radia Agora in tednika Novice.  

Generalni konzul Milan Predan se je v svojem pozdravnem nagovoru med drugim zahvalil Olgi Butinar Čeh, ki je kot kustosinja pripravila vseh minulih 18 razstav in tudi tokrat predstavila oba umetnika, ter ministrstvoma za zunanje zadeve in kulturo, ki vseskozi finančno podpirata projekt Okno k sosedu. Oba ustvarjalca sta bila zelo  zadovoljna z odzivi gostov in z medijsko pozornostjo, ki sta jo bila deležna.

Družabni del dogodka je bil tokrat pripravljen v sodelovanju s Hišo penine Frangež iz Gornje Radgone, ki sta jo zastopali letošnja slovenska vinska kraljica Meta Frangež, hčer lastnika te priznane vinske kleti Jerneja Frangeža, in vodja marketinga Jožica Rihtarič. S seboj sta pripeljali njihove mednarodno nagrajene penine in lokalne prigrizke, ki so v sproščenem vzdušju na sprejemu v rezidenčnih prostorih generalnega konzulata, ki je sledil otvoritvi razstave, goste zadržali do poznih ur. Tokratna razstava bo odprta do sredine junija 2019.