Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
21.04.2016  

Zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o mednarodni zaščiti

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014, zanj Aleš Primc, Malejeva 3, Ljubljana (dalje pobudnik)  je  vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju (dalje : pobuda).

Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije je določil, da je prvi dan koledarskega roka za zbiranje podpisov volivcev ponedeljek, 18. 4. 2016, zadnji, šestdeseti dan za zbiranje podpisov, pa je četrtek, 16.6. 2016.

Za zbiranje podpor je določeno geslo: "Za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju" 

Skladno s 16.b členom Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, da volivec svojo podporo z vpisom osebnih podatkov na obrazec za podporo volivca, na katerem je navedeno, da daje podporo pobudi za vložitev predloga zakona (opcija C). Volivec lahko da svojo podporo s podpisom na predpisanem obrazcu samo enkrat.

Volivci, ki se nahajajo v tujini, lahko na Generalnem konzulatu RS V Celovcu potrdijo podpis na obrazcu podpore za razpis zakonodajnega referenduma. Potrjen obrazec nato volivci sami posredujejo na naslov pobudnika.

Obrazec v slovenskem jeziku je na voljo TUKAJ.