Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
21.06.2018  

Sprejem ob državnem prazniku

Generalni konzulat v Celovcu je 20. junija pripravil tradicionalno druženje na svojem vrtu v čast bližnjega dneva državnosti, ki se ga udeležilo blizu 400 gostov. Med njimi so bili številni politični predstavniki avstrijske Koroške na čelu z deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem,  predstavniki javnega življenja iz vrst gospodarstva, sodstva, policije, vojske, kulturnih in verskih ustanov, vrsta županov in podžupanov, številni koroški Slovenci, predstavniki konzularnega zbora, medijev, gostje iz Slovenije na čelu z državno sekretarko v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandro Pivec in veleposlanica RS na Dunaju Ksenija Škrilec.

Generalni konzul Milan Predan je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil, da Sloveniji pred njeno 27. obletnico samostojnosti gospodarsko gre tako dobro, kot že dolgo ne, kakršna koli bo že nova vlada, pa si Slovenija zasluži, da se v naslednjih letih približa najrazvitejšim, ker ima za to vse možnosti. Zaupanje ljudi v EU je v državi še vedno sorazmerno visoko, a je na preizkušnji tudi zaradi vnovičnega vzpostavljanja fizičnih meja znotraj Unije, kar Slovenija in Koroška dnevno čutita na svojih mejnih prehodih. Zato je pomembno še naprej odpravljati vse druge meje, ki jih je zgodovina pustila v tem obmejnem prostoru. Ni dvoma, da bo tudi nova slovenska vlada sledila dosedanji politiki in v sodelovanju z novo deželno vlado naše sosedstvo še naprej razvijala v trdno čezmejno partnerstvo, tudi v dobro slovenske narodne skupnosti na Koroškem, je poudaril.

Deželni glavar Kaiser se je v svojem nagovoru KCE in Sloveniji zahvalil za dosedanje ustvarjalno sodelovanje, od katerega ima, kot je poudaril,  korist celotna regija in odpira možnosti za še širše povezovanje v celotnem alpsko-jadranskem prostoru. Izpostavil je projekt evroregije "Senza Confini", ki zdaj zaobjema Koroško, Furlanijo Julijsko krajino in Benečijo, kot novi predsedujoči te evroregije pa si želi, da bi se vanjo vključili tudi Slovenija in hrvaška Istra. Na  sprejemu so navzoči predstavniki vseh strank v deželnem zboru, kar tudi govori o pomembni povezovalni vlogi, ki jo v tem prostoru opravlja slovenski generalni konzulat,  je dodal. 

Gostje so imeli priložnost, da si v okviru sprejema ogledajo novo umetniško razstavo iz niza Okno k sosedu, ki je bila ob tej priložnosti odprta v galeriji generalnega konzulata. Tokrat se s svojimi deli predstavljata kiparka Eva Peterson Lenassi in slikar Darko Slavec, o obeh navzočih priznanih slovenskih umetnikih pa je spregovorila Olga Butinar Čeh iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Razstava bo odprta do sredine novembra.

Glasbeno so večer popestrila Smrtnikova dekleta iz Železne Kaple, ki so uvodoma zapela obe državni himni, v nadaljevanju pa so se pevke pomešale med goste in z napevi, med katerimi so prevladovali tisti iz bogate zakladnice koroških narodnih pesmi, pomagale ustvariti prijetno razpoloženje, ki je v lepem poletnem večeru nekatere zadržalo na vrtu celo krepko čez polnoč. Poleg glasbe so goste razvajala vina in penina iz kleti Jeruzalem Ormož in Goriških Brd, laško pivo ter kulinarične dobrote, ki jih je pripravil slovenski Kaval Catering, sponzorsko pa so sprejem podprle še družbe Novomatic, Kelag, Activ in  Kovintrade, Posojilnica Bank, Slovenska turistična organizacija, Slovenska gospodarska zveza, Zadruga Pliberk in Šotori Petre.