Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
18.05.2018  

Prireditev v čast svetovnega dneva čebel na avstrijskem Koroškem

Pred prvim svetovnim dnevom čebel je generalni konzulat  v Celovcu 17. maja v Višji šoli za gospodarske poklice v Šentpetru pri Šentjakobu v Rožu na avstrijskem Koroškem v sodelovanju s to dvojezično izobraževalno ustanovo pripravil prireditev, namenjeno promociji tega pomembnega slovenskega mednarodnega dosežka, širjenju znanja o čebelah in njihovemu pomenu, predstavitvi čebelarjev z obeh straneh meje in degustaciji njihovih izdelkov. Zelo dobro obiskanega dogodka so se med drugim udeležili predsednik koroških Zelenih Rolf Holub, številni vidni predstavniki slovenske narodne skupnosti, koroških čebelarskih društev in medijev, dijaki šole in gostja iz Slovenije Karolina Vrtačnik, soavtorica lani izdanega obsežnega zbornika o čebelah in čebelarstvu "Brez čebel ne bo življenja".  V okviru prireditve je knjigo tudi predstavila.

Po uvodnem kratkem filmu o svetovnem dnevu čebel in pozdravu gostitelja prireditve ravnatelja Stefana Schellandra je generalni konzul Milan Predan na kratko povzel pot do razglasitve 20. maja za svetovni dan čebel. Izpostavil je usklajeno delovanje Čebelarske zveze Slovenije kot pobudnika ideje in slovenske države, ki je zaslužno, da je 115 držav decembra lani na glasovanju v generalni skupščini ZN podprlo iniciativo. Pokazalo se je, da lahko tudi majhna država prodre z neko globalno pobudo, v kolikor je ta dobro pripravljena, je poudaril.  

Čebelarstvo, njegove izzive  in svoje izkušnje z njim sta v nadaljevanju predstavila maturantka šentpeterske šole Nika Jere iz slovenske čebelarske družine Jere iz Dobrunj pri Ljubljani in znani koroški čebelar Mirko Cuderman iz  Železne Kaple. Izpostavila sta ogroženost čebele in vidno zmanjševanje čebelje populacije, ki je opazna tako v Avstriji kot v Sloveniji, še bolj pa v drugih koncih sveta, Cuderman pa je čebelarstvo prav zaradi številnih negativnih vplivov okolja označil za morda celo najbolj zahtevno kmetijsko panogo.

 

Po uradnem delu prireditve je sledila degustacija  medenega vina in medene penine  Čebelarstva Jere in medu Čebelarstva Cuderman, za pecivo iz medu pa so poskrbeli v šoli gostiteljici. Pohvalni odzivi gostov so potrdili, da je bila prireditev uspešna, obenem pa je bilo tako s strani predstavnikov manjšine kot nemško govorečih gostov slišati veliko čestitk  Sloveniji, da ji je uspelo prodreti s takšno vsestransko koristno pobudo.