Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
16.12.2011  

Kulturno - turistični dogodek ob vstopanju v leto "Maribora-Evropske prestolnice kulture 2012"

 

Ob izteku leta 2011, leta praznovanja 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije, in ob vstopanju v leto »Maribora – Evropske prestolnice kulture 2012« je Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu v sodelovanju s predstavništvom Slovenske turistične organizacije v Avstriji in njenim direktorjem Janom Ciglenečkim v prostorih generalnega konzulata 15. decembra 2011 priredil sprejem. 

Kot je v svojem nagovoru poudarila generalna konzulka Dragica Urtelj je bil dogodek namenjen predvsem predstavitvi Maribora, ki bo naslednje leto skupaj s petimi partnerskimi mesti (Murska Sobota, Novo Mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje) prevzel naziv »evropska prestolnica kulture 2012«. Pripravili bodo več kot 400 prireditev, katerih namen je izpostaviti bogastvo in raznolikost evropskih kultur. Za promocijo regije in njeno turistično predstavitev na dogodku so poskrbeli predstavniki Velenja in Slovenj Gradca, Zavod za turizem Maribor pa je za prostore generalnega konzulata zagotovil razstavo treh predstavnic domače obrti.

Gostje so ob tej priložnosti imeli možnost okusiti tradicionalne slovenske izdelke. S podporo Zavoda za turizem Maribor se je z večkrat odlikovano kranjsko klobaso predstavila Tovarna mesnih izdelkov Košaki, ki jo je zastopal direktor Jure Bojnec. Široko poznan kraški pršut in kozji sir (Kraljestvo pršuta–Gostilna Kobjeglava, Catering Apetit) je zagotovila Obrtna območna zbornica Sežana ob prisotnosti njenih podpredsednikov Jerneja Bortolata in Matjaža Lindiča ter vodje sekcije zbornice za gostinstvo in turizem ter živilsko dejavnost Katje Skok. Zadruga Pliberk, ki jo je zastopal njen poslovodja Hanzi Einspieler, je izvedla promocijo Laškega piva. Za tradicionalno slovensko orehovo, pehtranovo in rozinovo potico, ki se v Sloveniji pripravlja v predbožičnih dneh, je poskrbelo Slaščičarstvo Cerkovnik iz Tržiča.

Vabilu so se odzvali pomembni predstavniki političnega in družbenega življenja iz Slovenije in Avstrije, med njimi vidni gospodarstveniki, kulturniki, predstavniki cerkve, medijev in izpostavljeni predstavniki slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Med gosti so bili državni sekretar v Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boris Jesih, koroški deželni glavar Gerhard Dörfler, namestnik deželnega glavarja dr. Peter Kaiser, namestnica govornika in manjšinska govornica Zelenih mag. Zalka Kuchling, rektor Univerze Alpe-Jadran v Celovcu Heinrich C. Mayr, župana občin Podklošter in Sele Erich Kessler in Engelbert Wassner, nova vodja deželnega studia ORF Karin Bernhard in direktor Kmetijske zbornice Koroške Hanzi Mikl.

Med izpostavljeni osebnostmi narodne skupnosti so bili predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik, predsednik Zveze slovenskih organizacij dr. Marjan Sturm, poslovodeči podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip, predsednik Enotne liste mag. Vladimir Smrtnik, predsednica Krščanske kulturne zveze mag. Sonja Kert-Wakounig, poslovodja Slovenske prosvetne zveze dr. Janko Malle, direktorica Slovenske gospodarske zveze Marina Einspieler-Siegert in predsednik Slovenske športne zveze Marjan Velik.

Dogodek se je zaključil v upanju, da se je glas »Maribora – Evropske prestolnice kulture 2012« ponesel med širšo javnost in da je večer prinesel mnogo plodnih pogovorov med gospodarstveniki ter med ponudniki izvrstnih slovenskih izdelkov in gosti v smislu novega sodelovanja v prihodnje.

 

 

Več fotografij