Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
05.12.2012  

20-letnica delovanja Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu je v počastitev 20-obletnice delovanja v sodelovanju s predstavništvom Slovenske turistične organizacije v Avstriji in njenim direktorjem Janom Ciglenečkim ter Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov 4. decembra 2012 v prostorih generalnega konzulata – slovenske hiše v Celovcu priredil odprtje umetniške razstave in slavnostni sprejem.

Uvod v kulturno in turistično promocijsko prireditev je predstavljalo odprtje umetniške razstave »Okno umetnosti k sosedu« akademske kiparke Alenke Vidrgar in akademskega slikarja Janka Orača iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, ob prisotnosti obeh umetnikov in predsednika zveze gospoda Aleša Sedmaka. Razstava, ki bo odprta še do 4. marca 2013, je bila deležna velikega zanimanja in pohval, vključno z izrazi interesa po nakupu razstavljenih del.

Generalna konzulka Dragica Urtelj se je v pozdravnem nagovoru s ponosom ozrla na prehojeno pot in se ob prisotnosti dveh od treh nekdanjih generalnih konzulov, gospoda Jožefa Jeraja in državnega sekretarja v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Matjaža Longarja, zahvalila za njihov doprinos h krepitvi stikov med Slovenijo in Koroško, ter ostalimi avstrijskimi deželami pod jurisdikcijo generalnega konzulata in Avstrijo. V govoru je posebej poudarila usmeritev v prihodnost ter osredotočanje na iskanje stičnih toč, kar je označila za še posebno pomembno glede na aktualno krizo in potrebo po njenem preseganju.

Kulturo in turizem je tokrat na poseben kulinarični način s slovenskimi dobrotami povezala skupina Perutnina Ptuj, pod vodstvom direktorja Perutnina Austria iz Gradca gospoda Mitje Koresa, s svojimi proizvodi in degustacijo vrhunskih vin Pullus iz Ptujske kleti. Zadruga Pliberk, ki jo je zastopal njen poslovodja Hanzi Einspieler, je izvedla promocijo Laškega piva. Za posladek v obliki prekmurske gibanice in blejske kremšnite je poskrbela veriga hotelov in letovišč Sava Hotels&Resorts, v zastopstvu skrbnice trga – Avstrija, Nemčija, Švica Valerije Žalig in vodje prodaje za nemško govoreče trge Dejana Berića.

Vabilu na odprtje razstave in sprejem se je kljub slabemu vremenu odzvalo nad 150 gostov iz vseh plasti koroškega in širše avstrijskega družbenega življenja. Generalna konzulka je v nagovoru pozdravila koroškega deželnega glavarja Gerharda Dörflerja, namestnika deželnega glavarja dr. Petera Kaiserja, deželnega svetnika dr. Wolfganga Waldnerja, zvezno svetnico Ano Blatnik, apostolskega protonotarja Michael Kristofa v zastopstvu krškega škofa dr. Aloisa Schwarza, drugega in tretjega predsednika koroškega Deželnega zbora Rudolfa Schoberja in Johanna Gallota, številne izpostavljene predstavnike slovenske narodne skupnosti na Koroškem, častne konzularne funkcionarje in številne predstavnike medijev.

 

 

 

 

 

 

Več fotografij:

"20 let_generalnega konzulata - Krivograd"

http://www.blitzlicht.at/pictures.php?dir=7156&prs=0&pre=8&mp=2012-12-04