Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
09.04.2014  

"Peto okno umetnosti k sosedu": Urša Toman in Silvester Plotajs Sicoe ter Vinska cesta Jeruzalem

 

Slovenska hiša v Celovcu je v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov 8. aprila 2014 vabila na odprtje pete v nizu umetniških razstav "Okno umetnosti k sosedu" z akademsko kiparko Uršo Toman in akademskim slikarjem Silvestrom Plotajs Sicoem.

Urša Toman se osredotoča na skrivnostna domišljijska bitja, ki jim je vdahnila dušo. Male plastike in reliefi njenih del so prijazni, navihani, včasih prežeči obraz, ki predstavljajo zapis dogodkov nekega življenja, ki ga ni več, reliefi pa nosijo spomin nanj.

Silvester Plotajs Sicoe v svojih delih povezuje ekspresivno figuraliko, izrazite barve, neobremenjeno domišljijo, ironijo, jezik stripov, grafitov, otroške risbe in citate iz umetnostne preteklosti ter množičnih medijev.

Turistično - kulinarični okvir večera - povabilo na Vinsko cesto Jeruzalem - sta pripravila Lokalna turistična organizacija Prlekija in SPIRIT Slovenija, Dunaj. Ob vinskih specialitetah sta Turistična kmetija Hlebec iz Koga ter Vinogradništvo in vinarstvo P&F Jeruzalem iz Ljutomera ponudili pester izbor lokalnih jedi. Večer je popestrila folklorna skupina Podkev iz Jeruzalemske vinske ceste in goste popeljala v Ljutomersko Ormoške gorice med Muro in Dravo, že čisto blizu hrvaške meje, v del Slovenije, ki ne slovi samo zaradi vin, pač pa tudi zaradi lepote pokrajine, za katero mnogi menijo, da spada med najlepše na svetu.

Generalna konzulka Dragica Urtelj je v pozdravnih besedah izpostavila pomen sodelovanja z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov in SPIRIT Slovenija, Dunaj ter zavezanost generalnega konzulata v zasledovanje sinergij v in za Alpsko- jadranski prostor.

S peto razstavo v nizu umetniških razstav postaja "Okno umetnosti k sosedu" pomemben kamen v mozaiku poglabljanja sodelovanja med Slovenijo in Koroško na področju likovne umetnosti.

Lanskoletna počastitev slovenskega dneva državnosti je bila posvečena primeru dobre prakse na področju turizma - Alpe-Adria-Trail - pohodni poti, ki povezuje tri regije na skupno 43 etapah od Velikega kleka do Jadranske obale: Koroško, Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino. Gotovo je tudi podobnost v imenu dober znak za uspeh nove avtobusne povezave Alpe-Adria-Line, ki 4 x dnevno, 365 dni v letu, povezuje Celovec in Ljubljano. Podpora projektu na slovenski strani je dana. Tiskovni konferenci v Celovcu v kratkem sledi tiskovna konferenca v Ljubljani. Interes za obisk Koroške pri Slovenkah in Slovencih je velik. Potrebno je le še bolje spoznati praktično plat potovanja z avtobusom.

Umetniška razstava, ki je tudi prodajna, bo v galeriji generalnega konzulata odprta do 7. septembra 2014: ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9. in 12. uro. Ogledi razstave so možni tudi ob predhodni telefonski najavi obiska.

 

Več fotografij: Blitzlicht.at