Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
02.04.2014  

Obisk dijakov Gimnazije Slovenske Konjice in Višje šole za gospodarstvo in modo iz Celovca

2. aprila 2014 so Generalni konzulat Republike Slovenije iz Celovca obiskali dijaki Gimnazije Slovenske Konjice in Višje šole za gospodarstvo in modo iz Celovca / Höhere Lehranstalten für Wirtschaft und Mode (WI´MO).

Generalna konzulka Dragica Urtelj je mladim gostom iz Slovenije in avstrijske Koroške predstavila vlogo, delovanje in naloge generalnega konzulata v Celovcu in orisala konzularne in diplomatske odnose med Slovenijo in Avstrijo od slovenske osamosvojitve, vzpostavitve diplomatskih odnosov do danes.

Letošnji maturanti obeh šol so še posebej z zanimanjem prisluhnili delu predavanja generalne konzulke Urtelj glede sodelovanja med državama na gospodarskem in kulturnem področju. Tudi sicer je sodelovanje v čezmejnih projektih stična točka mladih na obeh straneh meje. Interesi, cilji, želje in nenazadnje tudi vrednote mladih na obeh straneh meje so si zelo podobni. Mladi si želijo povezovanja z vrstniki, sodelovanja v skupnih projektih in seveda tudi druženja. V tem smislu so se dijaki iz Slovenije pozdravili, da je začela obratovati avtobusna povezava med Celovcem in Ljubljano "AlpeAdria Line". Naslednjič bodo avstrijsko Koroško obiskali z avtobusom.