Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
22.06.2011  

»Okusi Slovenije v Celovcu« - slavnostni sprejem v počastitev 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

 

  

 

Ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije je Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu v sodelovanju z vodjo predstavništva Slovenske turistične organizacije v Avstriji gospodom Janom Ciglenečkim in kulinaričnim poznavalcem Slovenije prof. Petrom Lexejem v Koncertni hiši v Celovcu 21. junija 2011 priredil slavnostni sprejem.

Glasbeno sta večer obarvala Slovenski oktet, ki v letošnjem letu praznuje 60-letnico delovanja, in skupina Jararaja, katere repertoar je osredotočen na slovensko ljudsko glasbo. Z izvrstno kulinariko in vinom so razstavljavci iz Slovenije predstavili »okuse« Primorske, Posočja, Krasa, Dolenjske, Bele krajine, Prekmurja, Štajerske, Ljubljane in Gorenjske. Kulinarični sprehod po slovenskih regijah je oblikoval prof. Peter Lexe.

Na sprejemu sta se uspešno predstavila Festival Ljubljana s svojim letošnjim vrhunskim umetniškim programom in Maribor - evropska prestolnica kulture 2012.

Generalna konzulka Dragica Urtelj je v nagovoru poudarila, da je Slovenija v dvajsetih letih, za obstoj države relativno kratkem času, dosegla zelo veliko. Izpostavila je članstvo v mednarodnih organizacijah, kot obetavne ocenila ekonomske pokazatelje in poudarila zaupanje v to, da smo se Slovenci sposobni soočiti tudi z izzivi današnjega časa po zgledu naše neomajne enotnosti, brez katere, najpomembnejša odločitev v vsem obstoju slovenskega naroda pred dvajsetimi leti ne bi bila mogoča.

Vabilu na prireditev se je odzvalo nad 450 gostov s področij politike, gospodarstva, turizma, uprave in kulture. Prišli so iz državne, deželne in lokalne ravni.

Iz Slovenije so bili med udeleženci državni sekretar v Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boris Jesih, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo Ministrstva za gospodarstvo mag. Marjan Hribar, direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Iz avstrijske strani so bili med udeleženci veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani dr. Erwin Kubesch, zvezna svetnica Ana Blatnik, namestnik koroškega deželnega glavarja dr. Peter Kaiser, drugi in tretji predsednik koroškega deželnega zbora Rudolf Schober in Johann Alois Gallo, predsednik koroške stranke Zelenih Rolf Holub ter predstavniki okrajnih glavarstev.

Generalna konzulka je pozdravila vidne predstavnike organizacij in društev koroških Slovencev in Slovenk, na čelu z dr. Marjanom Sturmom, Nantijem Olipom, Bernardom Sadovnikom, mag. Vladimirjem Smrtnikom, Sonjo Kert-Wakounig in Avguštinom Brumnikom ter Benjaminom Wakounigom.

Med gosti so bili številni župani z obeh strani meje, ki so v odsotnosti regij pomembni akterji v številnih čezmejnih projektih.

Sprejem je bil namenjen tudi pogovorom med številnimi vidnimi gospodarstveniki, ki so se odzvali vabilu. Posebna zahvala gre tistim, ki so podprli prireditev – Novomatic, Elan, Slovenska gospodarska zveza v Celovcu v vlogi Slovenskega poslovnega kluba, Zveza Bank, Volksbank, Kovintrade, Activ in tiskarna Drava.

Vabilu so se odzvali številni predstavniki medijev. Več: Mediaspeeed.net, Kleine Zeitung, Slovenski spored ORF, ORF – Kärnten heute

 

Fotografije z dogodka (foto Stefan Reichmann)