Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
20.06.2013  

Kulinarično razvajanje ob slovenskem delu Alpe-Adria-Trail ob Vrbskem jezeru

 

V počastitev slovenskega dneva državnosti je Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu v sodelovanju s predstavništvom SPIRIT Slovenija v Avstriji 19. junija 2013 v Porečah ob Vrbskem jezeru priredil slavnostni sprejem.

Po iztočnici lanskoletne počastitve "zelenega turizma", je bil poudarek letošnje prireditve na "aktivnem turizmu". Hkrati je izbrani moto večera – pohodna pot Alpe-Adria-Trail – primer uspešnega sodelovanja treh dežel: Slovenije, avstrijske Koroške in Furlanije-Julijske Krajine na področju turizma.  

Generalna konzulka Dragica Urtelj je v pozdravnem nagovoru izrazila prepričanje, da je v trenutno resnih časih še kako pomembno iskanje novih možnosti, izraba vsega kar povezuje in v tem smislu - izhajajoč iz dobrih praks - iskanje sinergij v Alpsko – Jadranski regiji.

Nad 400 gostov iz vseh področij javnega življenja avstrijske Koroške in Slovenije je povabila na kulinarično razvajanje ob slovenskem delu Alpe-Adria-Trail, ki v svojem celotnem poteku pelje od vznožja Velikega kleka, skozi hribovska in jezerska območja avstrijske Koroške, stopi v bližini tromeje v Slovenijo, in po dolini Soče, čez Goriška Brda ter Kras do Jadrana in v Trst.

Med gosti je pozdravila deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja in člana deželne vlade dr. Wolfganga Waldnerja in Rolfa Holuba, številne župane z obeh strani , kot pomembne nosilce čezmejnih pobud, visoke predstavnike cerkve z evangeličanskim superintendentom mag. Manfredom Sauerjem in apostolskim protonotarjem mag. Mihaelom Krištofom na čelu, številne izpostavljene predstavnike koroških Slovenk in Slovencev z dr. Valentinom Inzkom in dr. Marjanom Sturmom, zvezno svetnico Ano Blatnik in poslance v Deželnem zboru dr. Barbaro Lesjak, mag. Zalko Kuchling, Andreasa Scherwitzla in mag. Lojzeta Dolinarja, rektorja celovške univerze Alpe – Jadran dr. Oliverja Vitoucha, rektorico koroške Visoke pedagoške šole dr. Marlies Krainz-Dürr in poslovodečega predsednika Deželnega šolskega sveta Rudolfa Altersbergerja, vojaškega poveljnika za Koroško polkovnika Walterja Gitschthalerja, kolegice in kolege iz konzularnega zbora in številne predstavnike medijev.

Nosilec turistično-organizacijskega dela počastitve je bil direktor SPIRIT Slovenija, Dunaj, Jan Ciglenečki. Kulinarični izbor je pripravil koroški kulinarični strokovnjak in velik poznavalec slovenske kuhinje prof. Peter Lexe. Kulturno noto je dodala Akademska folklorna skupina "France Marolt" v kostumski podobi in s spletom plesov Zgornjega Posočja. Podprtju teme počastitve je dodala pozdrav slovenske prestolnice in Festivala Ljubljana, ki je nastop omogočil, ter povabilo na obisk prireditev iz bogate kulturne ponudbe enega najstarejših in najpomembnejših festivalov ne le v Sloveniji ampak tudi v širši regiji Ljubljana Festivala.

Večer s turistično promocijsko kuliso zahodnega dela Slovenje je tekel tudi v znamenju navezovanja in poglabljanja stikov med številnimi gospodarstveniki iz obeh strani meje. Ob tem velja ponovna zahvala vsem gospodarskim subjektom, ki so prireditev podprli in prispevali k uspešni predstavitvi Slovenije na avstrijskem Koroškem in iskanju sinergij v skupni Alpsko – Jadranski regiji: Novomatic, Slovenska gospodarska zveza v Celovcu, Kelag, Zveza Bank, Festival Ljubljana, Kovintrade, Raiffeisen Landesbank Kärnten in Tiskarna Drava.

 

 

 

   

Več fotografij:

Fotografije Petra Krivograda

Fotografije Blitzlicht