Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
29.05.2012  

Razstava čestitk otrok iz Argentine, Čila in Peruja v avli Zvezne gimnazije/Zvezne realne gimnazije za Slovence in Dvojezične zvezne trgovske akademije v Celovcu

 

 

 

Razstava čestitk otrok slovenskih družin iz Argentine, Čila in Peruja, ki so Slovenji čestitali ob 20. obletnici samostojnosti, je od 22. maja 2012 na ogled v skupni avli Zvezne gimnazije/Zvezne realne gimnazije za Slovence in Dvojezične zvezne trgovske akademije v Celovcu.

Otroški ustvarjalni natečaj je lansko leto, pod pokroviteljstvom soproge veleposlanika Tomaža Mencina, mag. Darje Zorko Mencin, za otroke in mladostnike (od 5 do 18 let) izvedlo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Buenos Airesu. Z ustvarjalnim natečajem je želelo pri otrocih s slovenskimi koreninami iz nekaterih držav Latinske Amerike spodbuditi razmišljanje, ustvarjalnost in jih povabiti, da oblikujejo otroške čestitke ob 20. rojstnem dnevu Republike Slovenije. Nekateri svojo državo ali domovino svojih prednikov poznajo le po pripovedovanju. Mnogi še nikoli niso obiskali Slovenije.

Projekt je zelo uspel, saj je veleposlaništvo prejelo skoraj 240 čestitk, risb, pisem, zloženk, izdelkov iz mavca, stekla, vodenih barvic, celo izdelano lutko, s katerimi so otroci in mladi iz Čila, Peruja in Argentine čestitali svoji domovini. Simbolika, s katero se otroci izražajo, je čudovita, njihova ustvarjalnost ne pozna meja. Vsi so bili za svoj trud in inovativnost tudi nagrajeni.

Iz izdelkov je nastala razstava, ki je bila prvič v celoti postavljena v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Buenos Airesu. V Sloveniji je bila razstava postavljena v Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije (oktober, november 2011) in v Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (december 2011), prvič pa sedaj razstava gostuje v zamejstvu, v prostorih Zvezne gimnazije/Zvezne realne gimnazije za Slovence in Dvojezične zvezne trgovske akademije v Celovcu, kjer bo na ogled do konca junija 2012.

Pri organizaciji in postavitvi razstave sta poleg obeh šol sodelovala še Mateja Lesar Markovič iz Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, ki je pomagala že pri idejni zasnovi projekta zbiranja čestitk v Buenos Airesu, in Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu.