Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
11.05.2012  

60. Ljubljana Festival, 20. junij - 13. september 2012

 

Najstarejši in najpomembnejši festival v Sloveniji praznuje 60 let z bogatim programom in velikimi imeni. Pripravil je okrog 80 prireditev, na katerih bo med 20. junijem in 13. septembrom nastopilo približno 3000 umetnikov iz najmanj 30 držav.

S svojim svetovljanskim duhom Festival Ljubljana vsako poletje v Ljubljano prinese kulturno razgibanost. Obiskovanje poletnih prireditev Festivala Ljubljana je postalo način preživljanja prostega časa prebivalcev Ljubljane in Slovenije, vedno več pa je tudi obiskovalcev iz tujine. Glavni cilj festivala je ponuditi občinstvu izbran program z izjemnimi slovenskimi in svetovnimi umetniki, ki se na festival pogosto vračajo. »Prvi ljubljanski poletni festival je potekal med 4. in 13. julijem leta 1952. Že takrat je bilo njegovo vodilo kakovost, ker zagotavlja stalnost,« pravi Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana.

60. Ljubljana Festival bodo 20. junija uradno odprli Dunajski filharmoniki pod taktirko slovitega sira Simona Rattla. Častni pokrovitelj koncerta je predsednik države dr. Danilo Türk. Poletje v Ljubljani bo ponovno popestril violinist Vadim Repin, ki bo nastopil skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije. Ta bo spremljal tudi baletno skupino Béjart Ballet iz Lozane ter enkratna operna solista sopranistko Invo Mula (svetovno prepoznavnost je med drugim doživela z glasom, ki ga je posodila divi Plavilaguni v filmu Peti element), in baritonista Lea Nuccija. Med velikimi koncerti je potrebno omeniti gostovanje skladatelja in pianista Michaela Nymana, ki je prispeval glasbo za nekaj večkrat nagrajenih filmov (med drugim Klavir), in Orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki mu bo dirigiral njegov direktor in umetniški vodja Valerij Gergijev. Med lahkotnejšimi prireditvami bosta muzikal Čarovnice iz Eastwicka Mestnega gledališča ljubljanskega in Jesus Christ Superstar, ki nastaja v londonski produkciji Bronowski. Križanke bosta zagotovo na noge dvignila Vlado Kreslin, ki tam nastopa že enaindvajsetič, in hudičev goslač, romski violinist Roby Lakatos. Zaradi velikega zanimanja bo Ljubljana Festival gostil umetnino Marija Kogoja Črne maske. Ljubljana Festival 2012 se končuje v septembru: njegov iztek bosta zaznamovala Hommage ŕ Stravinsky, sodobni balet koreografa Edwarda Cluga, in najnovejša predstava Tomaža Pandurja Medeja.

V poletnem programu je tudi MIO2012 – Mednarodni orkester Maribor 2012 in MusMA, projekt Evropskega združenja festivalov EFA, ki bo v Ljubljano pripeljal mlade glasbene ustvarjalce iz Evrope. Tudi EFA, katere predsednik je Darko Brlek, sam Festival Ljubljana pa je njen član že od leta 1977, letos praznuje 60 let obstoja.

Festival Ljubljana je ob obletnici prenovil spletno stran http://www.ljubljanafestival.si/, ki omogoča tudi nakup vstopnic, dejaven pa je tudi na socialnih omrežjih. Vstopnice so v prodaji tudi na http://www.oeticket.com.