Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
09.02.2012  

Osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Celovcu

 

 

 

Osrednja slovesnost v počastitev slovenskega kulturnega praznika na avstrijskem Koroškem je 8. februarja 2012 v celovški Tischlerjevi dvorani potekala v znamenju spomina na slovenskega pesnika, esejista, prevajalca in urednika Toneta Pavčka in v počastitev mladih slovenskih literarnih prvencev na avstrijskem Koroškem. 

Program so oblikovali Jerneja Jezernik s slavnostnim govorom z naslovom »Svet slovenske poezije in slovenske besede med Tonetom Pavčkom in Popki literature«, Aleksander Tolmaier z recitacijo Pavčkove poezije ter mlade slovenske pesnice Nina Zdouc, Amina Majetić in Kvina Hutterer z branjem na dan praznika izšlih literarnih prvencev. Glasbeno je večer obarval tenorist Gabriel Lipuš z mjuziklom »Juri Muri v Afriki«.  

Idejna zasnova prireditve izhaja iz časa večkratnih obiskov preminulega Toneta Pavčka na avstrijskem Koroškem, ko se je zgodilo, da je ob branju svojih del občutil pomanjkanje znanja slovenskega jezika med mladimi. Na tokratni počastitvi Prešernovega dne so podale mlade umetnice s poezijo in predstavitvijo lastnih knjižnih prvencev odgovor Tonetu Pavčku. Pokazale so, da mladi danes na Koroškem ne le znajo in razumejo, temveč celo ustvarjajo v slovenskem jeziku, kot je v svojem nagovoru tudi poudarila Jerneja Jezernik. Dela Nine Zdovc, Amine Majetič in Kvine Hutterer so bila nagrajena v okviru lanskoletnega natečaja Volbankove ustanove »Pisana Promlad – Na dan z besedilom«, s katerim se podpira mlade in krepi slovenska beseda na avstrijskem Koroškem. Natečaj je razpisan tudi v tem letu.  

Kulturna prireditev, ki so jo skupaj z Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Celovcu organizirali Slovenska prosvetna zveza in Krščanska kulturna zveza kot osrednji kulturni organizaciji koroških Slovencev ter Društvo slovenskih pisateljev v Avstriji, se je zaključila v prešernem vzdušju.

Poleg osrednje prireditve se je na avstrijskem Koroškem v spomin na pesnika Franceta Prešerna zvrstilo več slovesnosti, ki so jih že ali pa jih še nameravajo prirediti slovenska kulturna društva iz različnih krajev južne Koroške. Tudi na Predarlskem je Slovenska folklorna skupina Lipa hkrati s 5. obletnico delovanja obeležila Prešernov dan.