Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
28.05.2013  

Poletni utrip slovenske prestolnice Ljubljana, s poudarkom na festivalski ponudbi

27. junija 2013 svoja vrata že 61. zapored odpira mednarodni Ljubljana Festival, brez katerega si že dolgo ni moč zamišljati poletja v Ljubljani. Festival Ljubljana namreč velja za najstarejši in najpomembnejši festival, ne le v Sloveniji, ampak tudi v širši regiji. Festival že leta skrbi za to, da številni prebivalci Ljubljane in Slovenije poletne počitnice preživljajo kar v slovenski prestolnici, zadnja leta pa festival privablja vedno več obiskovalcev iz tujine.

Glavni cilj festivala je ponuditi občinstvu izbran program z izjemnimi slovenskimi in svetovnimi umetniki. To poletje bodo kulturno razgibanost Ljubljane obogatila imena, kot so Ars Electronica, Bernarda in Marcos Fink, Béjart Ballet iz Lozane, Orkester Gewandhaus Leipzig s kapelnikom Riccardom Chaillyjem, Boris Eifman, zdaj že stalni gost Ljubljana Festivala Valerij Gergijev z Mariinskim gledališčem iz Sankt Peterburga, 2 Celos in drugi izjemni ustvarjalci. Več informacij o Ljubljana Festivalu, ki se bo zaključil 10. septembra 2013 je na voljo na spletni strani http://www.ljubljanafestival.si, vstopnice lahko kupite tudi na spletni strani http://www.oeticket.com.

Poletna Ljubljana ponuja še mnogo več. Kulturno ponudbo glavnega mesta Slovenije tako poleg že etabliranih ljubljanskih kulturnih ustanov poleti bogatijo tudi različni festivali in dogodki "za vse žepe in okuse".  Tako festival Junij v Ljubljani z motom "Umetnost za vse", ki je v letošnjem letu ob peti ponovitvi že postal tradicionalen, med 7. in 21. junijem 2013 omogoča brezplačen ogled izjemnih prireditev najpomembnejših slovenskih kulturnih hiš. Dopoldnevi na Kongresnem trgu bodo rezervirani za zabavo najmlajših, popoldnevi namenjeni lahkotnejšim plesnim in glasbenim žanrom, medtem ko bodo večeri ponudili vrhunske gledališke, plesne in operne produkcije ter koncerte priznanih kulturnih institucij in umetnikov

Novost in popolna osvežitev letošnjega poletja v Ljubljani je najstarejši in najpomembnejši slovenski rock festival Rock Otočec, ki se letos iz Otočca na Dolenjskem seli v prestolnico. Družbeno angažiran festival rock glasbe in zabave, ki jasno apelira proti nestrpnosti, nasilju in uživanju prepovedanih drog, se bo letos odvijal med 5. in 7. julijem 2013 na kopališču Laguna na ljubljanski Ježici. Kamp Ježica in Laguna ponujata obiskovalcem tridnevno razvajanje na 2,5 ha površine za kampiranje, 1ha koncertnega travnika in 1ha bazenskih površin. Poleg mladih in tudi že uveljavljenih glasbenih zasedb iz Slovenije, Italije in Srbije, bo Rock Otočec letos gostili skupini, ki sta nastopali že na mnogih velikih festivalskih odrih -  Billy Talent in Papa Roach. Za enodnevno vstopnico je potrebno odšteti le 24€ in dvodnevno 39€. V ceno je vključeno tudi celodnevno in celonočno kopanje.

Poletni utrip Ljubljane, s poudarkom na festivalski ponudbi slovenskega glavnega mesta, je bil zainteresirani javnosti in novinarjem avstrijskih medijskih hiš predstavljen 27. maja 2013 v Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu. Raznovrstno kulturno dogajanje, ki ga Ljubljana ponuja v poletnih mesecih so predstavili direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana in predsednik Evropskega združenja festivalov Darko Berlek, tiskovna predstavnica Turizma Ljubljana Petra Stušek, vodja predstavništva SPIRIT Slovenija v Avstriji Jan Ciglenečki in organizator festivala Rock Otočec Franci Kek.