Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
06.12.2013  

Četrto "Okno umetnosti k sosedu" in predstavitev "Poti poljanskih dobrot" v Celovcu

Generalni konzulata Republike Slovenije je 4. decembra v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov pod vodstvom predsednika in kustosinje zveze Aleša Sedmaka in Olga Butinar-Čeh pripravil odprtje že četrte v nizu umetniških razstav "Okno umetnosti k sosedu", ki mu je sledil prednovoletni sprejem, na katerem se je predstavila Poljanska dolina.  

V galeriji ponovno razstavljata dva uveljavljena slovenska umetnika. S svojimi poliptihi, katerih temeljni vsebinski in formalni fenomen je ženska figura v optimističnih, močnih in strastnih barvah, se predstavlja akademski slikar Rudi Skočir. Akademski slikar Andrej Pavlič v vitrinah prikazuje manjše in večje objekti in slike z odprtimi nišami, na katerih podobah se pojavljajo arhaični liki nekakšnih monarhov in vladarjev, antropomorfnih in tudi zoomorfnih likov, ki povečini asociirajo na človekovo davnino in pradavnino.

Z odprtjem tokratne razstave stopamo že v drugo leto plodnega sodelovanja z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov. Lahko rečemo, da nam je že v prvem letu uspelo, da Slovenska hiša v Celovcu – stavba generalnega konzulata postaja tudi hram umetnosti in kulture. Naš cilj ni zgolj odpreti dodatne možnost razstavljana slovenskim umetnikom, ampak tudi obuditi nekatere, v preteklosti že delujoče povezave in stkati nove med umetniki z obeh strani meje.

Pri iskanju sinergij med umetnostjo, kulturo in turistično promocijo v alpsko-jadranskem prostoru se vedno znova lahko zanesemo na Jana Ciglenečkija, direktorja SPIRIT Slovenija na Dunaju, ki je tudi tokrat nastopil kot so-gostitelj.

Turistično-kulinarični poudarek večera nas je popeljal na "Pot poljanskih dobrot". V krajih Škofjeloškega pogorja, ki jih je v svojih delih povzdignil Ivan Tavčar, se že stoletja trdo dela in, kakor so prikazali turistični promotorji Poljanske doline, tudi dobro je. Na čelu z županom občine Gorenja vas – Poljane Milanom Čadežem so nam s pridelki in na tradicionalen način ter z veliko mero ljubezni, skrbnosti pripravljenimi izdelki pričarali domačnost in povabili na obisk Poljanske doline. Gostoljubje domačinov, predalpski svet njiv in travnikov, bogata samota na hribih – to je življenje, ki ga je tu še moč užiti kot so ga nekoč živele naše babice.

Zgodovina ni pogosto dramatično posegala v te kraje in spreminjala stoletja utečenih navad. Ko pa se je, je za seboj pustila številne bunkerje in utrdbe "Rupnikove linije", ki, sreči nikoli uporabljeni, kraljujejo na najbolj razglednih mestih in najlepših krajih. Rupnikova linija je sicer najatraktivnejša vojaško-zgodovinska gradbena dediščina iz obdobja pred drugo svetovno vojno v Sloveniji, danes pa je spremenjena v turistično tematsko pot.

Turistično promocijo Poljanske doline je spremljala video predstavitev naravnih lepot doline in možnosti aktivnega preživljanja prostega časa ter glasbena skupina Hotaveljski kvintet.

Kot je ob prisotnosti visokih gostov, med njimi namestnice deželnega glavarja mag. dr. Gabriele Schaunig, avstrijske državnozborske poslanke mag. dr. Angelike Mlinar, drugega predsednika koroškega Deželnega zbora Rudolfa Schoberja in deželnozborske poslanke dr. Barbare Lesjak, poudarila generalna konzulka Dragica Urtelj, se tudi iz množične udeležbe na prireditvah generalnega konzulata zrcali želja po nadgradnji slovensko – koroškega sodelovanja, v kateri bo dana pomembna vloga dejstvu, da na Koroškem živi avtohtona slovenska manjšina. V tej povezavi cenimo, da je deželni glavar dr. Peter Kaiser kmalu po izvolitvi za prvi obisk v tujini izbral Slovenijo.

Generalna konzulka Urtelj se je ozrla tudi v prihodnost in izpostavila obuditev kontaktnega komiteja, ki bo po 10-letni pavzi ponovno zasedal februarja prihodnje leto. Ob tem je menila, da so časi tkanja stikov za nami in da bo novo ime gremija bližje glagoloma delati in sodelovati.

Umetniška razstava akademskih slikarjev Rudija Skočirja in Andreja Pavliča bo v galeriji generalnega konzulata odprta do 7. aprila 2014: ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9. in 12. uro. Ogledi razstave so možni tudi ob predhodni telefonski najavi obiska.