Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
02.07.2021  

Sprejem ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Generalni konzulat v Celovcu je 30. junija priredil slavnostni sprejem ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Dogodka, ki je potekal v prostorih Lakeside Science & Technology Park v Celovcu, se je udeležilo kakih 150 gostov, med njimi tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, predstavniki avstrijske Koroške z deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem in predsednikom koroškega deželnega zbora Reinhartom Rohrjem, koroški Slovenci, predstavniki konzularnega zbora, medijev in gostje iz Slovenije.

Dogodka se je udeležil tudi prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle, ki je v krajšem pogovoru z dr. Christofom Zernattom, takratnim deželnim glavarjem avstrijske Koroške, in Karlom Smolletom, prvim slovenskim častnim konzulom na avstrijskem Koroškem, obudil spomine na obdobje slovenskega osamosvajanja.

Gostitelj, generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu dr. Anton Novak je v pozdravnem nagovoru osamosvojitev izpostavil kot največji dosežek v zgodovini slovenskega naroda, s čemer so Slovenke in Slovenci svojo usodo vzeli v svoje roke. Slovenščina in slovenski narod da sta tako dobila vse pogoje za ohranitev in razvoj. Kot je povedal, so osamosvojitev omogočili pravi, odločni, pogumni ljudje, ki so izkoristili ugodne zgodovinske okoliščine.

Za osamosvojitev in 30. obletnico je Slovenkam in Slovencem čestital tudi krški škof Jože Marketz, ki je izpostavil, da je bil to za tiste čase nepredstavljiv dosežek, spregovoril pa je tudi koroški deželni glavar Peter Kaiser in povedal, da so se med državama medtem razvili odnosi, ki niso le dobri, temveč prijateljski.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je svojem nastopu izrazila veliko veselje, da lahko to pomembno obletnico praznuje z rojaki na Koroškem, ki so bili od nekdaj in so še danes nenadomestljiv del našega slovenskega naroda. Spomnila je, da je prav tu, v zibelki slovenstva, ob knežjem kamnu zorela slovenska identiteta, tu je bila pred 170 leti ustanovljena najstarejša slovenska založba, Mohorjeva družba, ki je generacijam Slovencev v domove prinašala pisano slovensko besedo, ljubezen do maternega jezika ter skrbela za narodovo omiko. Tu so nastale najlepše slovenske narodne pesmi, ki božajo srca vseh Slovencev, doma, v zamejstvu in po svetu. “Naj vam bo zato ob tem slovesnem praznovanju obletnice rojstva slovenske države izrečena iskrena zahvala za vašo zvestobo slovenstvu, s spodbudo, da tudi v prihodnje ohranjate močno povezanost z matično domovino." Spomnila je, da lansko leto zaznamovalo tudi v slovenščini izrečeno opravičilo zveznega predsednika ob stoti obletnici plebiscita. Ta pomembna gesta »še odpira prostor prijateljstvu in povezanosti, pa tudi tisti skrbi za manjšino, ki je ne narekujejo samo sprejeti mednarodni pravni akti, temveč predvsem zavedanje, da so Slovenci del Koroške dežele in njene identitete ter da ta prostor bogatijo ter obenem predstavljajo pomemben most med obema državama.

Dogodek sta s prelepimi slovenskimi pesmimi popestrila Aleksander Mežek in Blaž Podobnik, finančno pa so ga podprli Raiffeisen, Posojilnica Bank, Activ, BKS Banka, Slovenska turistična organizacija, Princs Catering in Hirter Bier, za kar jim gre posebna zahvala.

Dodatni izbor fotografij z dogodka lahko dostopate tukaj.