Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
19.06.2019  

Sprejem na generalnem konzulatu ob dnevu državnosti

Generalni konzulat v Celovcu je v torek, 18. junija, pripravil tradicionalni sprejem ob dnevu državnosti, ki se ga je udeležilo čez 300 gostov, med njimi tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik in državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec, številni politični predstavniki avstrijske Koroške na čelu z deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in članom deželne vlade Danielom Fellnerjem, drugi vidni predstavniki javnega življenja dežele, številni koroški Slovenci, predstavniki konzularnega zbora,  medijev (RTV Slovenija, ORF, Kleine Zeitung, manjšinskih medijev) in gostje iz Slovenije. Sprejema, ki so ga združili z otvoritvijo nove razstave iz niza Okno k sosedu v galeriji generalnega konzulata, sta se udeležili tudi veleposlanica Ksenija Škrilec in vodja SKICA Barbara Koželj Podlogar. 

Generalni konzul Milan Predan se je v svojem nagovoru ob skorajšnjem zaključku mandata zahvalil za odprtost in naklonjenost, ki so mu jo v minulih štirih letih izkazovali tako predstavniki deželnih oblasti kot manjšine. Izrazil je pričakovanje, da bo pozitivnih korakov v prid manjšini na Koroškem v prihodnje še več, še zlasti na lokalnih ravneh; da bi v vseh južnokoroških občinah začeli sprejemati dvojezičnost kot normalnost, ki nikogar ne ogroža in vse bogati. Minister Česnik je v svojem nagovoru poleg pohvale delu generalnega konzulata v minulem obdobju in zadovoljstva z izboljšanim vzdušjem na Koroškem omenil tudi odprto vprašanje mejnega nadzora na Ljubelju, za katerega upa, da bo tako kot na nekaterih drugih mejnih prehodih med Slovenijo in Koroško kmalu odpravljen. Odlično sodelovanje med veleposlaništvom in generalnim konzulatom je v svoji zahvali generalnemu konzulu izpostavila VP Škrilec.   

V imenu deželne vlade se je za delovanje v povezovalnem duhu generalnemu konzulu – delno tudi v slovenščini - zahvalil deželni svetnik Daniel Fellner. Označil ga je za "pomemben člen v verigi našega prijateljstva", za odnose med Slovenijo in Koroško pa je dejal, da so nekdanji nasprotniki postali sosedje in prijatelji ter je postalo normalno, da Slovenci in Korošci skupaj praznujejo slovenski državni praznik. Deželni glavar Kaiser je v kasnejšem osebnem pogovoru z generalnim konzulom poudaril njegovo profesionalnost in ocenil, da je njuno sodelovanje daleč preseglo običajno mero dobrososedskih odnosov. Njegov nenapovedan prihod je bil svojevrstno priznanje, saj se je posebej zaradi sprejema predčasno vrnil z Dunaja in s tem izkazal spoštovanje tako slovenskemu državnemu prazniku kot generalnemu konzulatu.

Gostje so imeli priložnost, da si v okviru sprejema ogledajo tudi novo umetniško razstavo iz niza Okno k sosedu v galeriji generalnega konzulata, tokrat del akademske slikarke Metke Pepelnak in akademskega slikarja in oblikovalca Vojka Pogačarja. Priznana slovenska umetnika, oba sta bila navzoča na otvoritvi,  je predstavila Olga Butinar Čeh iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ki je kot kuratorka zaslužna za vseh dosedanjih 19. razstav iz niza Okno k sosedu. Glasbeno je večer popestrila pevka in pesnica Amina Majetić s svojo skupino Selection, poleg glasbe pa so goste razvajala vina in penina iz kleti Jeruzalem Ormož in Goriških Brd, laško pivo ter kulinarične dobrote, ki jih je pripravil slovenski Kaval Catering, sponzorsko pa so sprejem podprle še družbe Novomatic, Kelag, Activ. Urbas in Kovintrade ter Posojilnica Bank, Slovenska turistična organizacija, Slovenska gospodarska zveza, Zadruga Pliberk in Šotori Petre.