Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
14.12.2016  

Predbožični sprejem za predstavnike gospodarstva z obeh strani meje

Generalni konzulat v Celovcu je v sodelovanju s Slovensko gospodarsko zvezo na Koroškem 13. decembra v prostorih konzulata pripravil predbožični sprejem za predstavnike gospodarstva z obeh strani meje, ki se ga udeležilo okoli 100 gostov na čelu z ministrom za Slovence  v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem in koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem.  Vabilu sta se  odzvala tudi  predsednik Koroške gospodarske zbornice Jürgen Mandl  in predsednik koroškega združenja industrialcev Christoph  Kulterer ter mnogi drugi vidni predstavniki javnega in gospodarskega življenja dežele Koroške, slovenske narodne skupnosti in medijev, vrsta slovenskih podjetnikov, ki delujejo na  Koroškem,  in predstavniki nekaterih območnih obrtno-podjetniških zbornic iz Slovenije. 


Minister Žmavc je v pozdravnem nagovoru izpostavil  Slovensko gospodarsko zvezo in manjšino kot pomembna povezovalca gospodarskih deležnikov v obmejnem prostoru. Zavzel se je za nadaljnjo krepitev čezmejnega gospodarskega sodelovanja in za ustvarjanje takšnega gospodarskega prostora, v katerem se bodo prepoznali tudi mladi in v njem videli svojo perspektivo. Deželni glavar DG Kaiser je odnose med Slovenijo in Koroško ocenil kot odlične, kar se kaže tudi v uspešnem  delu Skupnega odbora Slovenija-Koroška. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da se je Koroška v tem letu uspela izviti iz primeža dediščine banke Hypo z uspešno poravnavo z upniki.


Goste sta uvodoma pozdravila generalni konzul Milan Predan in predsednik SGZ Benjamin Wakounig ter izpostavila koristnost takšnih srečanj, saj so se že med lanskim prvim tovrstnim druženjem v neformalnem vzdušju spletla nekatera nova čezmejna poslovna poznanstva, ki so prerasla v resno poslovno sodelovanje med koroškimi in slovenskimi partnerji. Večer je kulturno popestril violinsko-kitarski trio mladih glasbenikov, ki ga sestavljajo Lena Kolter, Lara Ogris in Simon Boštjančič, bivši in sedanji dijaki Slovenske glasbene šole na Koroškem, za družabni del dogodka, ki je goste zadržal še dolgo v pozni večer, pa so poskrbeli gostišči  Arvaj in Rahela, podjetje Konditus, slaščičarna Lucifer, vinska klet Jeruzalem Ormož ter vinarstvo in oljarstvo Monte Rosso.


Udeležba na najvišji ravni je zagotovila tudi primerno medijsko pokritost dogodka, saj sta bili navzoči ekipi RTV Slovenija in deželnega studia ORF ter osrednji koroški dnevnik Kleine Zeitung, zelo pohvalni odzivi gostov pa so upravičili trud v pripravo dogodka, s katerim je generalni konzulat tudi zaključil obeleževanje 25. obletnice samostojnosti Slovenije v tem letu.