Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
23.11.2016  

Okno k sosedu - otvoritev nove razstave

V galeriji generalnega konzulata v Celovcu je bila 22. novembra odprta nova razstava v okviru predstavitev slovenskih likovnih umetnikov pod skupnim nazivom Okno k sosedu, tokrat z razstavo del slikarke Anke Krašna in kiparke Metke Kavčič. Dogodka, ki je bil posvečen tudi 25-letnici samostojnosti Slovenije, se je udeležilo okoli 120 gostov, med katerimi je bila vrsta vidnih predstavnikov javnega življenja dežele Koroške na čelu s podpredsednikom deželnega zbora Rudolfom Schobrom, članom deželne vlade Rolfom Holubom in vojaškim poveljnikom Koroške brigadirjem Walterjem Gitschthalerjem, slovenske narodne skupnosti in medijev, med gosti pa je bila tudi svetovna znana mezzo-sopranistka Bernarda Fink Inzko.
Generalni konzul Milan Predan se je v pozdravnem nagovoru zahvalil Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za odlično sodelovanje v projektu Okno k sosedu in ministrstvu za kulturo RS za sofinanciranje razstave ter izpostavil pomen takšnih dogodkov, ki povezujejo kulturo, turistično promocijo in družabnost ter tudi na ta način krepijo dobro sosedstvo med Slovenijo in Koroško oziroma Avstrijo. Obe umetnici je v imenu ZDSLU predstavila Olga Butinar Čeh in izpostavila, da so prav razstave na generalnem konzulatu spodbudile sodelovanje z drugimi celovškimi galerijami in številne izmenjave razstav slovenskih in koroških umetnikov.  
Družabni del dogodka je bil pripravljen v sodelovanju z javnim zavodom za turizem in kulturo Rogaška Slatina, ki je s prigrizki in vinom predstavil tamkajšnje gostišče Jurg, vinarstvo Kregar in Društvo žena Gaja, predstavniki javnega zavoda pa so dogodek izkoristili za turistično promocijo tega zdraviliškega kraja.