Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
12.12.2018  

Predbožični sprejem za predstavnike gospodarstva

Generalni konzulat v Celovcu je v sodelovanju s Slovensko gospodarsko zvezo (SGZ) v svojih prostorih 11. decembra pripravil že tradicionalni predbožični sprejem za predstavnike gospodarstva z obeh strani meje, ki se ga je udeležilo okoli 130 gostov na čelu z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom J. Česnikom in državno sekretarko v USZS Olgo Belec, članom deželne vlade Danielom Fellnerjem (tudi v zastopstvu deželnega glavarja Kaiserja), podpredsednico koroške gospodarske zbornice Carmen Goby, direktorico Podjetniškega sklada RS Majo Tomanič Vidovič, izvršnim direktorjem Slovenskega poslovnega kluba Goranom Novkovičem in novoizvoljenim županom Kranja Matjažem Rakovcem. Vabilu so se poleg nekaterih drugih vidnih predstavnikov koroškega javnega življenja, slovenske narodne skupnosti in medijev odzvali tudi številni podjetniki in predstavniki gospodarskih ter obrtniških združenj iz Slovenije in dežele Koroške.

 Goste sta uvodoma nagovorila generalni konzul Milan Predan in predsednik SGZ Benjamin Wakounig. Predan je v imenu številnih slovenskih podjetnikov med drugim izrazil pričakovanje, da  bo naslednje leto prineslo za vse strani sprejemljivo rešitev glede avstrijske zakonodaje, ki je zelo zaostrila pogoje za čezmejno opravljanje storitev in za majhne prekrške uvedla visoke kazni. Boj proti plačnemu dumpingu je legitimen in upravičen, vendar je ta cilj mogoče doseči tudi s sorazmernimi sredstvi, je poudaril.  Wakounig ga je dopolnil z nekaterimi številkami o gospodarski menjavi med Sloveniji in Avstrijo ter med Slovenijo in Koroško, ki je v letu 2017 znašala 543 milijona evrov, naraščajoče trende pa je mogoče pričakovati tudi v letu 2019. Minister Česnik pa je pohvalil Slovensko gospodarsko zvezo za njeno vlogo v povezovanju Slovenije in Koroške ter slovensko in nemško govorečih državljanov Avstrije, izpostavil pa je tudi njeno delovanje zunaj meja Koroške v korist slovenskega in tudi avstrijskega gospodarstva.

 
V okviru dogodka so predstavili knjigo "Slovenske prave ideje/Slovenian geniune ideas – 50 zgodb o uspehu/ 50 success stories", ki je lani izšla v slovenskem in angleškem jeziku v založbi revije Start up Kapital ter v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter Slovenskim podjetniškim skladom. Za gastronomski del prireditve so poskrbeli  vinar in gostinec Dean Čebron (gostilna Rahela), gostilna Arvaj, Dobrote Dolenjske, podjetje Conditus, slaščičarstvo MM in vinska klet Jeruzalem Ormož, večer pa sta glasbeno popestrila pevka Amina Majetić in pianist Tadej Gruškovnjak. Ob dobri kulinariki in v prijetnem vzdušju se je druženje izteklo šele v poznih večernih urah.