Generalni konzulat RS Celovec /Novice /
10.04.2015  

"Okno umetnosti k sosedu" in "Vipavska, toliko vsega!" v Slovenski hiši v Celovcu

Koncept iskanja sinergij med visoko umetnostjo in turistično promocijo, v katerem se v Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu lahko vedno znova zanesemo na direktorja SPIRIT Slovenija, Dunaj, Jana Ciglenečkija, se je potrdil tudi tokrat. Vabilu na odprtje osme v nizu umetniških razstav "Okno umetnosti k sosedu" in turistično predstavitev Vipavske doline pod motom "Vipavska, toliko vsega!" 9. aprila 2015 se je odzvalo nad 160 gostov. 

V galeriji generalnega konzulata tokrat razstavljata kiparka Jana Mihelj in akademski slikar mag. Janez Kovačič. Razstava, ki je tudi prodajna, bo odprta do 23. junija 2015: ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9. in 12. uro oz. po predhodnem telefonskem dogovoru.

Jana Mihelj je zagotovo svojevrstna kiparska ustvarjalka, ki izdeluje kipe na povsem svojski in nekonvencionalen način in pred nas postavlja unikatne ekspresivne stvaritve.

Janez Kovačič, ki se pri svojem slikarskem ustvarjanju z močjo talenta, s svojo notranjo naravnanostjo, z izvrstnim poznavanjem slikarske tehnike in z izjemno občutljivo dušo drži svoje poti, je izreden kolorist, ki na slikarsko platno pretanjeno prenese lepote narave, ki jo doživi v izredni barvni in svetlobni harmoniji.

Turistično-kulinarični poudarek večera je tokrat predstavila Vipavska dolina. Zahvala za koordinacijo gre Barbi V. Močivnik (Revija vino), Davidu Bratožu (Razvojna agencija ROD) in Marijanu Močivniku (Studio Ajd). Z obiskom so svoje vinarje in gostince podprle vipavske občine. V svoji sredi smo lahko pozdravili župana občine Ajdovščina Tadej Beočanina, župana občine Šempeter-Vrtojba Milana Turka, podžupana občine Miren-Kostanjevica Stojana Cotiča in podžupana občine Vipava Jožka Andlovica.

Za kulinarične užitke so poskrbeli Majerija iz Slapa pri Vipavi, Gostilna "Rahela" – Domačija  Čebron iz Preserij pri Braniku in Vino in turizem Saksida iz Zalošč pri Dornberku, pri čemer sta slednja dva, poleg petih ostalih vinarjev – Vinske kleti Lepa Vida, Vina Ferjančič, Vina Žorž, Vina Krapež in Vina Sveti Martin – v pripravi pokušine izbranih vin Vipavske doline. Preko vipavske vinske trgovine Faladur se je pri nas predstavila tudi Pivovarna Pelicon iz Vipave, Vipavci pa so goste presenetili tudi z lastnim vinjakom Hrastnjak.

Večer je predstavljal svojevrstno povabilo na obisk tradicionalnega festivala vina in kulinarike "Okusi Vipavske", ki bo letos 10. in 11. maja na Dvorcu Zemono pri Vipavi. Festival bo tokrat prvič obogaten s kulinaričnim mesecem od 17. aprila do 17. maja s posebno ponudbo v izjemnih gostilnah Vipavske doline. Pomembna informacija: 10. maja bo iz Celovca na festival odpeljal tudi posebni avtobus Kompas Ajdovščina .

Vipavci so tradicionalnemu festivalu letos dodali še en prvenec – "100 Ultra Trail Vipavska dolina" – gorski teki po obronkih Vipavske doline z izjemnimi razgledi na 100, 50 in 25 km. Koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser je iz rok županov Vipavske doline prejel ekskluzivno vabilo in štartno številko za ta prvi gorski tek, saj je vse do Vipavske doline poneslo glas, da Deželo Koroško vodi navdušen športnik.

Več fotografij:

https://www.facebook.com/1502231150053363/photos/pcb.1577415155868295/1577398769203267/?type=1&theater